Dodaj to warzywo do słodkich muffinek, a efekt cię zachwyci!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Muffinki — mięciutkie babeczki na każdą okazję
Kochamy muffinki! Te urocze babeczki przywędrowały do nas zza oceanu i od kilku dziesięcioleci goszczą na naszych stołach, piknikach, dziecięcych przyjęciach, w cukierniach, piekarniach i na stacjach benzynowych. Prawie każdy ma swój sprawdzony sposób na muffiny, ale zawsze warto wypróbować coś nowego.
Proponujemy przepis na przepyszne, słodkie muffinki z migdałami z dodatkiem… cukinii! Ten składnik może wydawać się zaskakujący, ale dzięki cukinii babeczki będą bajecznie delikatne, wilgotne i niezwykle smaczne!
Składniki na muffinki z migdałami z dodatkiem cukinii
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
½ szklanki maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ pomarańczy — sok i otarta skórka
½ łyżeczki esencji waniliowej
50 g posiekanych migdałów
230 g cukinii
szczypta soli
Polewa czekoladowa
100 g czekolady deserowej
50 g masła
1 łyżka słodkiej śmietanki (opcjonalnie)
Muffinki z migdałami i cukinią — wykonanie krok po kroku
Cukinię dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż i jeżeli są, to usuwamy pestki. Razem ze skórką trzemy na ręcznej tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Nie odsączamy z soku!
W dużej misce mieszamy sypkie składniki — przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól.
W drugim naczyniu łączymy składniki płynne i cukier — wbijamy jajka i roztrzepujemy je rózgą, dodajemy cukier, a następnie dodajemy maślankę, sok i skórkę z pomarańczy, esencję waniliową i olej. Wszystko dokładnie mieszamy.
Płynne składniki wlewamy do miski z suchymi i krótko mieszamy ciasto łyżką. Mogą pozostać w nim grudki. Na koniec dodajemy posiekane migdały i utartą cukinię razem z sokiem. Jeszcze raz mieszamy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek na muffinki — może to być specjalna blacha, foremki silikonowe, papierowe papilotki lub tzw. tulipany. Napełniamy je do ½ wysokości.
Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 25 minut.
Upieczone babeczki zostawiamy do wystygnięcia.
Zimne muffinki dekorujemy polewą z czekolady. 100 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej z dodatkiem 50 g masła i łyżką słodkiej śmietanki.
Wyjątkowo pyszne i oryginalne w przygotowaniu muffinki z cukinią z pewnością zaskoczą gości i domowników. Ciekawe, czy któryś łasuch zgadnie jaki tajemniczy składnik dodany jest do ciasta. Poszukiwanie cukinii w babeczkach może być naprawdę dobrą zabawą. Smacznego!