Najprostszy przepis na ciasto bananowe cioci Andzi. Jest pyszne!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Poniższe ciasto bananowe w porównaniu do większości tradycyjnych receptur zdaje się być przepisem wprost ekspresowym. Wyjątkowe jest w nim to, że przygotowuje się je dosłownie z pięciu składników, a zawsze istnieje opcja zastąpienia ich czymś innym lub rezygnacji z niektórych elementów, jeżeli akurat nie ma się ich w domu i nie ma się w planach wizyty w sklepie.
Jak zrobić ciasto z bananów?
Do przygotowania całościowego ciasta potrzeba zatem dwóch dużych bananów, najlepiej mocno dojrzałych i słodkich, jednej szklanki płatków owsianych typu błyskawicznego, połowy szklanki tłustego mleka albo napoju roślinnego, jednego dużego jajka oraz dwóch łyżek oleju kokosowego. Aby ciasto bananowe pięknie wyrosło, masę warto uzupełnić połową łyżeczki proszku do pieczenia albo ewentualnie połową łyżeczki sody oczyszczonej i kilkoma kropelkami soku z cytryny. Do masy pasuje także cynamon, więc jeśli tylko się go lubi, śmiało można go dosypać i to nawet w większej ilości.
Przygotowanie ciasta krok po kroku
Oczywiście składniki powinny utworzyć w miarę gładką masę, więc po umieszczeniu ich wszystkich w misce, może za wyjątkiem cynamonu, najlepiej zmiksować je blenderem albo nawet zwykłym ręcznym mikserem, ustawiając go na najwyższe obroty.
Jeżeli ma się obawę o zbyt niski poziom słodkości ciasta, jest to też dobry moment na to, by wprowadzić do niego łyżkę miodu albo dodać łyżkę słodzika bez kalorii, czyli np. erytrytolu. Gotowa masa powinna zostać przelana do żaroodpornej foremki i umieszczona w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. Mniej więcej po trzydziestu minutach ciasto bananowe będzie gotowe do spożycia. Polane sosem przygotowanym z masłem orzechowego i odżywki białkowej będzie smakować jeszcze lepiej!