Niebanalne puree ziemniaczane. Dodaj odrobinę soku z cytryny i buraki
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jeśli szukasz nowego sposobu na puree ziemniaczane, pomyśl o dodaniu do niego swojskich buraków. W ten sposób odmienisz tradycyjny dodatek do obiadu i urozmaicisz smak głównego dania. To też łatwy sposób na przemycenie zdrowych buraków do Twojej codziennej diety.
Reklama
Składniki dla 4 osób na puree ziemniaczane
- 250 g ziemniaków, obranych pokrojonych na duże kawałki
- 250 g buraków, obranych i pokrojonych w ćwiartki
- 1/4 szklanki (60 ml) świeżego soku z cytryny
- duża szczypta soli
- łyżeczka mielonego kminku
- (opcjonalnie) 2-3 łyżki kefiru lub kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania pysznego puree w innej wersji
canva.com
- Ziemniaki i buraki włóż do średniego rondla, dobrze zalej zimną wodą i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj przez 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedź warzywa (warto zatrzymać i schłodzić wodę, by potem wykorzystać ją do podlewania roślin).
- Wrzuć warzywa do dużej miski, dodaj pozostałe składniki i ubijaj tłuczkiem, aż powstanie gładkie puree. Dodaj odrobinę kefiru lub kwaśnej śmietany, jeśli masz ochotę i chcesz, aby puree było bardziej kremowe.
- Przełóż do naczynia do serwowania lub na talerze i gotowe! Najlepiej podawaj jeszcze ciepłe lub gorące.
Pamiętaj, że buraki są bardzo zdrowe.
To nasze polskie superfood! Jednocześnie są niskokaloryczne, dlatego nadają się dla osób odchudzających.
Reklama
Bogate w witaminy i minerały, dadzą Twojemu organizmowi wszystko, czego potrzebuje do zachowania zdrowia i witalności. Polecane są też dla studentów i osób wykonujących pracę umysłową. Pozwalają również zachować sprawność umysłową osobom starszym. Dlatego włącz je w ten prosty sposób do swojej diety i zachęcaj do ich spożywania swoich bliskich.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tajemnice przechowywania ziemniaków - jak utrzymać ich świeżość?
Ziemniaki są niezwykle popularnym składnikiem wielu potraw, dlatego ważne jest, aby przechowywać je w odpowiedni sposób, aby zachowały świeżość i smak przez jak najdłuższy czas. Przygotujcie się na porcję praktycznych informacji i ciekawostek!
Co zrobić z gotowanych ziemniaków?
Po obiedzie często zostaje nam nadmiar gotowanych ziemniaków. Zamiast wyrzucać je, warto wykorzystać je do przygotowania pysznego obiadu. W tym artykule znajdziesz przepisy na proste dania oraz sprytny sposób na odświeżenie tych ugotowanych już warzyw. Zobacz, co zrobić z gotowanych ziemniaków i wypróbuj moje patenty!
Makaron z buraczanym pesto – kolorowa alternatywa dla tradycyjnych dań
Czy kiedykolwiek próbowałaś makaronu z buraczanym pesto? To pyszne danie, które nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również ma wiele korzyści dla zdrowia. Zdradzamy, jak przygotować to smaczne danie, jakie ma właściwości zdrowotne i jak je podawać!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl