tiramisu truskawkowe prostokąt na talerzu na wierzchu wyłożone połówkami truskawek
canva.com

Nigdy nie jadłam lepszego deseru. Truskawkowe tiramisu przebija wszystko

Tiramisu, klasyczny włoski deser, stał się synonimem elegancji i przepychu w świecie kulinariów. Jednak to truskawkowe odmiany tego przysmaku nadają mu nowego wymiaru. Soczyste, słodkie truskawki łączą się z delikatnym kremem mascarpone, tworząc harmonię smaków, która zachwyca od pierwszego kęsa.
Reklama

Przepis na magiczny deser

Składniki:

  • 250 g truskawek, umytych i pokrojonych w plastry
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g biszkoptów
  • Sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki kawy espresso lub soku truskawkowego do nasączenia biszkoptów

Jak zrobić pyszne tiramisu?

  1. W dużej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno. Dodaj ser mascarpone, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
  2. W drugiej misce wymieszaj pokrojone truskawki z sokiem z cytryny. Pozwól im odstawać przez kilka minut, aby uwydatnić smak.
  3. W kolejnej misce przygotuj kawę espresso lub sok truskawkowy do nasączania biszkoptów.
  4. W małym naczyniu umocznij biszkopty lub ladyfingery w kawie lub soku truskawkowym, jednocześnie unikając ich moczenia.
  5. W naczyniach do podawania układaj warstwami nasączone biszkopty, krem mascarpone i pokrojone truskawki. Powtarzaj ten proces, tworząc warstwy, aż naczynia zostaną wypełnione.
  6. Ostatnią warstwę ozdób kremem mascarpone i udekoruj świeżymi truskawkami oraz listkami mięty.
  7. Przed podaniem, wstaw naczynia z tiramisu do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama