Niskokaloryczne naleśniki z cukinii. Trudno się im oprzeć! [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przygotować ciasto naleśnikowe z cukinii?
Naleśniki z cukinii powstaną z około pół kilograma zielonego soczystego warzywa. Cukinię musisz oczywiście obrać ze skórki i wydrążyć z niej pestki, jeśli tylko występują one w miąższu i są na tyle twarde, że już teraz widzisz, że absolutnie nie będziesz chciał wyczuć ich w naleśnikowym cieście. Po umyciu i osuszeniu warzywa zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i w razie potrzeby odsącz cukiniowe wiórki z nadmiaru wody, a następnie przesyp je do dużej miski, wbij dwa duże jajka, dolej mniej więcej jedną szklankę pełnotłustego mleka i dodaj trzy łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Wszystko wymieszaj i zacznij dosypywać kolejne, tym razem suche składniki, czyli półtorej szklanki zwykłej mąki pszennej, pół szklanki mąki pełnoziarnistej (może to być mąka żytnia albo także mąka pszenna) oraz niewielką szczyptę soli.
Jak piec naleśniki z cukinii?
Po dokładnym wymieszaniu składników masa na naleśniki z cukinią powinna zostać odłożona na bok na jakieś pół godziny, gdyż cukinia w tym czasie będzie puszczać wodę, którą potem należy zblendować z wydzielonymi składnikami, aż masa ponownie stanie się gładka i znów będzie jednolita.
Wtedy możesz już zacząć smażyć z niej swoje pierwsze naleśniki. Na patelni rozgrzej minimalną ilość tłuszczu, ustaw ją na średnim ogniu i wylewaj po niewielkiej ilości masy, smażąc ją z obu stron przez krótką chwilkę. Jeżeli na tym etapie uznasz, że ciasto na naleśniki z cukinii nie ma odpowiedniej konsystencji, wciąż jeszcze możesz je naprawić, zagęszczając je mąką albo rozwadniając przy pomocy mleka bądź zwykłej wody gazowanej.