Obłędne szparagi w TYM sosie skradną Twoje serce!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na szparagi w sosie holenderskim
Przepis na szparagi z sosem holenderskim jest bardzo prosty. Podstawa to składniki, czyli:
- 2 pęczki szparagów
- 2 jajka
- sok z cytryny
- pomarańcza
- masło klarowane
- przyprawy: cukier, sól i biały pieprz
- bulion warzywny.
Przemienienie wymienionych powyżej składników w pyszny przysmak nie jest trudnym zadaniem.
Od czego zacząć?
Od umycia szparagów i usunięcia zdrętwiałych końcówek. Obrane szparagi należy wrzucić go gotującej się wody, wcześniej doprawionej solą i cukrem. Po kilku minutach gotowania szparagi będą gotowe.
W międzyczasie można przygotować sos holenderski. Przepis jest tu dość prosty: należy obrać pomarańczę i wycisnąć z niej sok, a następnie zagrzać klarowane masło do temperatury 60 stopni. W mikserze należy połączyć ze sobą jajka i sok z cytryny, dodać do nich pół łyżeczki cukru oraz kostkę rosołową. Podczas miksowania tych składników, należy delikatnie dolewać do nich ciepłe masło. Gdy sos będzie gotowy, należy poczekać chwilę, aż zgęstnieje. Na koniec wystarczy doprawić go białym pieprzem oraz dodać do gotowego sosu sok z pomarańczy. Szparagi polane takim sosem będą smakowały wybornie w każdej sytuacji, a smak takiej przekąski oczaruje każdego.