Canva.com
Obłędnie pyszny kurczak tikka masala - jak przygotować drób w indyjskim wydaniu?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kurczak to wdzięczne mięso, które daje nam wiele możliwości w tworzeniu kulinarnych smaków. Dziś podzielimy się z wami doskonałym przepisem na aksamitnego kurczaka tikka masala w indyjskiej odsłonie. Jest po prostu pyszny i zachwyci waszych gości!
Reklama
Tikka masala - pyszne składniki
Canva.com
Kurczak po indyjsku, czyli tikka masala zachwyca kuszącym smakiem i aromatem. To proste danie, które nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych i smakiem przenosi nas do odległych Indii.
Do przygotowania tikka masala potrzebujemy:
- 10 udek z kurczaka bez kości
- 500 ml przecieru pomidorowego
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- okazała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm korzenia imbiru
- łyżeczka octu winnego
- łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżeczki garam masali
- laska cynamonu
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 5 owoców kardamonu
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 100 ml śmietanki 36 %
- 50 g masła klarowanego
- sól
Zobacz także
Jak zrobić aromatycznego kurczaka po indyjsku?
Canva.com
- Na począku bardzo drobno kroimy następujące składniki: czosnek, cebulę oraz imbir.
- Kurczaka kroimy na małe kawałki i mieszamy energicznie z kuminem oraz ostrą papryką, przyprawą garam masalą i odrobiną soli.
- Całość smażymy przez kilka minut na maśle klarowanym.
- Kurczak w przyprawach przekładamy do wolnowaru i na górną warstwę dodajemy cebulę, czosnek, kardamon, ocet, cukier, cynamon i imbir.
- Tę aromatyczną mieszankę doprawiamy przecierem pomidorowym i masłem.
- Kurczak tikka masala gotujemy na wolnym ogniu przez 4 godziny.
- Na koniec dodajemy śmietanę do smaku.
- Pyszne danie podajemy z ryżem lub indyjskim chlebem naan.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Souvlaki z kurczaka - smak Grecji w Twojej kuchni
Souvlaki z kurczaka to popularne danie kuchni greckiej, które skradło serca wielu smakoszy na całym świecie. To proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie, które możemy podać jako główne danie lub na grillowanych pitych. W tym artykule podzielimy się przepisem na souvlaki z kurczaka oraz podpowiemy, jak podawać to pyszne danie.
Z czym podać kurczaka?
Podanie odpowiedniego dodatku do kurczaka może sprawić, że danie nabierze zupełnie nowego smaku i charakteru. Wybór odpowiednich składników może zależeć od preferencji smakowych i sezonowych dostępności. Oto kilka pomysłów na to, z czym podać kurczaka, które z pewnością zadowolą Twoje podniebienie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl