Od teraz pieczywo już nigdy się nie zmarnuje. Oto prosty trik na mrożeni chleba!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sprawa nie jest wcale trudna. Zastosujmy się po prostu do poniższych rad, a znacznie wydłużymy termin przydatności do spożycia każdego bochenka chleba i stworzymy zapas w zamrażarce, z którego będziemy mogli skorzystać zawsze wtedy, gdy nie będzie nam po drodze do piekarni lub sklepu.
Kiedy można zamrozić chleb?
Wszelkie pieczywo zawsze powinniśmy mrozić wtedy, gdy jest ono świeże. Najlepiej od razu po zakupie, gdy tylko wrócimy z kolejnymi bułeczkami i pachnącymi bochenkami do domu, zajmijmy się ich mrożeniem, aby już po rozmrożeniu pieczywo smakowało dokładnie tak jak w dniu, w którym je kupiliśmy.
Jeżeli mamy cały niekrojony chleb, najwygodniej będzie nam wtedy, gdy podzielimy go na mniejsze kawałki. Bułki możemy pozostawić w normalnej pierwotnej postaci, zwłaszcza jeśli są one stosunkowo małe, bo te większe czasami rzeczywiście warto przekroić przynajmniej na pół.
Jak mrozić chleb?
Gdy już pokroimy go na mniejsze kawałki, możemy każdy z tych kawałków owinąć oddzielnie, najlepiej w jakąś folię, albo też umieścić w zwykłym spożywczym woreczku. Przygotowane pakunki od razu umieśćmy w zamrażalce i trzymajmy w niej aż do ponownego wykorzystania. Ważny jest zarówno sposób mrożenia pieczywa, jak i jego późniejsze rozmrażanie.
Zamrożony chleb najlepiej wyciągnąć po prostu na blat i rozmrażać go w temperaturze pokojowej. Proces powinien następować powoli i na spokojnie. Chleba w tym czasie nie powinno się wyciągać z folii.
W przypadku gdy natomiast nie ma się tego czasu na powolne odmrażanie chleba, awaryjnie można włożyć go na moment do piekarnika albo też podgrzać na suchej patelni bądź przysmażyć w tosterze.