olejek z wiesiołka w szklanej miseczce i kobieta dietetyk
Canva.com

Oliwa z oliwek – dlaczego warto po nią sięgać? Dietetycy ją polecają!

Oliwa z oliwek to ceniony na całym świecie tłuszcz roślinny, który świetnie sprawdza się zarówno jako dodatek do sałatek, jak i tłuszcz do smażenia.
Reklama

Walory smakowe i duża wartość odżywcza sprawiają, że z mocy oliwy chętnie korzysta nie tylko kuchnia śródziemnomorska, ale cały świat. Co sprawia, że miłośnicy zdrowego stylu życia i dobrej kuchni tak chętnie sięgają po tłuszcz z oliwek?

Jedz bez obaw!

Oliwa z oliwek (szczególnie ta z pierwszego tłoczenia) to rewelacyjne źródło wielu cennych dla zdrowia składników. Ten tłuszcz roślinny można jeść bez obaw o stężenie cholesterolu we krwi, a znajdujące się w nim kwasy tłuszczowe mają bardzo dobry wpływ na ogólny stan zdrowia. W oliwie nie brak też witamin (w tym witamin A, D, E i K) oraz silnych przeciwutleniaczy, dzięki którym tłuszcz ten zajął ważne miejsce w diecie mającej zmniejszać ryzyko rozwoju raka. To jeszcze nie wszystkie powody, dla których warto docenić oliwę z oliwek.

Reklama

Mocne kości

Zdrowa dieta z tym dodatkiem to cenne wsparcie dla mocnych kości oraz prosty sposób na skuteczną ochronę przed zbyt szybkim starzeniem się. Silniejszy układ odpornościowy, mniej problemów z wysokim ciśnieniem krwi czy zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu – oto korzyści, jakie można osiągnąć dzięki sięganiu po przepisy na dania z oliwą z oliwek.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama