Babka upieczona w kształcie wieńca
Canva.com

Oto największe BŁĘDY przy wypiekaniu babki drożdżowej. Też tak robisz?

Różne błędy, które zdarza nam się popełniać podczas wypiekania domowych deserów, mogą zaskutkować tym, że coś, w co włożymy mnóstwo energii i pracy, okaże się kompletnym niewypałem i będzie niejadalne. Najlepsza babka drożdżowa wychodzi spod rąk mistrzów cukiernictwa i pieczenia, jednakże sami też jesteśmy w stanie ją przygotować, nawet bez specjalnego doświadczenia, o ile zadbamy o to, by unikać poniższych, niestety często popełnianych błędów.
Reklama

Nie przeciągajmy czasu pieczenia

Zawsze, ale to zawsze trzymajmy się podanego przepisu. Nawet jeśli coś wydaje nam się być w nim dziwne, nie powinniśmy tego zmieniać, bo z jakiegoś powodu tak to zostało wykonane. Częstym błędem jest chociażby przeciąganie ciasta, czyli trzymanie go przez zbyt długi czas "do wyrośnięcia". W ten sposób wcale nie zapewniamy swojej babce większej puszystości, a sprawiamy, że staje się ona przesadnie rozrośnięta, zbyt objętościowa i przez to lekka, mało wilgotna i niesmaczna. Wypiek musi mieć konkretną formę i konsystencję. Aby to wszystko mu zapewnić, powinniśmy unikać również otwierania piekarnika w trakcie pieczenia i tak zwanego "doglądania" babki, które nie jest do niczego potrzebne.

Jak uniknąć zakalca?

Innym problemem będzie natomiast zakalec, który potrafi powstać dosłownie z każdego ciasta. Jak go uniknąć? Babka drożdżowa nie lubi się z mocno wilgotnymi składnikami, dlatego im mniejszej ich ilości użyjemy w przepisie, tym większa szansa na uniknięcie zakalca.

Reklama

Oczywiście nie jesteśmy w stanie przygotować wilgotnej babki bez mleka, masła czy jajek, ale do jej środka na pewni nie powinniśmy dodawać świeżych owoców. Dopuszczalne są jedynie owoce suszone, najlepiej te mniejsze i to w stosunkowo niewielkiej ilości. Babkę możemy też ozdobić z wierzchu i to dopiero po upieczeniu, aby mieć całkowitą pewność, że uda nam się uniknąć zakalca.

To, że nasze domowe wypieki nie wychodzą tak, jak powinny, najczęściej bierze się z niepotrzebnego kombinowania i zmieniania receptur. Róbmy wszystko tak, jak podaje przepis na babkę drożdżową, a upieczemy fantastyczną puszystą i wilgotną w środku babkę, którą każdy będzie się zajadać, prosząc nas o dokładkę.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama