Canva.com
Oto prosty przepis na tartę śliwkową z kruszonką. Obłędny smak!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ciasta śliwkowe są pyszne! Dziś zrobimy tartę ze śliwkami i kruszonką - to jeden z lepszych jesiennych deserów do kawy. Przepis jest prosty i możemy go zrobić w zaledwie godzinę!
Reklama
Składniki na pyszną tartę
Canva.com
Popularnym deserem w Polsce jest ciasto tarta, czyli tradycyjne polskie ciasto. Jest zrobiony z ciasta drożdżowego i mąki, jajek, cukru, masła, ekstraktu waniliowego i mleka. To ciasto ma słodki i lekki smak, który jest idealny na każdą porę dnia.
Zobacz także
Śliwki to rodzaj owoców o bardzo niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika. Są świetną przekąską, ponieważ zapewniają szybką energię i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi.
Jak zrobić tartę śliwkową?
Potrzebne będą:
Składniki na ciasto kruche
- 2 szklanki mąki pszennej - 160 g
- 160 g prawdziwego masła
- 100 g cukru pudru - około 4 łyżek
- 2 żółtka dużego jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Reklama
Składniki na kruszonkę
- 1 szklanka mąki pszennej - 80 g
- 100 g cukru drobnego
- 100 g prawdziwego masła
- 1000 g małych śliwek
Canva.com
- Na początku zagniatamy ciasto na spód naszej tarty.
- Do kruchego ciasta dodajemy mąkę - może być pszenna.
- Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder oraz sól.
- Masło rozdzielamy na mniejsze kawałki. Dodajemy żółtko.
- Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera z haczykami do wyrabiania ciasta.
- Możemy ciasto wyrobić także ręcznie.
- Kulę uformowanego ciasta zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 60 minut do lodówki.
- Ustawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza z opcją pieczenia góra/dół.
- Ciasto wykładamy do foremki.
- Śliwki kroimy na połówki i wydrążamy pestki.
- Owoce wykładamy na ciasto.
- Przygotowujemy kruszonkę poprzez wymieszanie mąki, cukru oraz masła. Możemy dodać odrobinę wanilii do kruszonki.
- Na śliwki wykładamy kruszonkę i pieczemy ciasto przez 45 minut.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Muffinki śliwkowe z cynamonem. Oto przepis naszej czytelniczki
Muffinki to doskonały pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Kombinacja śliwek z aromatycznym cynamonem nadaje tym muffinkom niepowtarzalny smak. Dziękujemy naszej czytelniczce za ten przepis i chętnie się nim z Wami podzielimy.
Śliwkowe ciasto ucierane babci Jadzi. Ten przepis jest hitem
Tradycyjne przepisy rodzinne mają w sobie niezwykły urok i smak, który trudno znaleźć gdzie indziej. Śliwkowe ciasto ucierane babci Jadzi to prawdziwy hit w naszej rodzinie i zawsze cieszy się ogromną popularnością. Dzielimy się z Wami tym wyjątkowym przepisem, abyście i Wy mogli spróbować tego niezwykłego smaku.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl