Canva.com
Oto przepis na tartę z czerwonej kapusty. Nie dość, że smaczna, to zdrowa
Do przeczytania w ok. 1 min.
Tarta z czerwonej kapusty to doskonała potrawa, której nie mogą się oprzeć również zwolennicy mięsa. Wegetariańskie danie w takim wydaniu z pewnością przypadnie Ci do gustu i być może stanie się Twoim popisowym pomysłem na pyszny sycący obiad dla całej rodziny. Od czego zacząć?
Reklama
Niezbędne składniki na tartę z kapusty czerwonej
- 200g mąki z ciecierzycy
- 1 średniej wielkości cebula
- 100g prosa
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- 80ml mleka
Nadzienie:
- Ćwiartka czerwonej kapusty
- 2 jabłka
- 50g płatków migdałowych
- 50g rodzynek
- 200ml mleka migdałowego
- 4 jajka
- 200ml jogurtu
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Jak przygotować tartę z czerwonej kapusty?
Canva.com
- Szatkujemy kapustę i drobno siekamy natkę pietruszki. Następnie obieramy jabłka i kroimy w niewielką kosteczkę. Do jogurtu dodajemy rodzynki, 4 jajka oraz migdały.
- Płuczemy ziarna prosa. Zalewamy 80ml wody i 80ml mleka. Gotujemy w garnku aż do uzyskania miękkości ziaren. Po ostudzeniu dodajemy jajko oraz mąkę z ciecierzycy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy również natkę pietruszki.
- Tak przygotowane ciasto wykładamy na formie pokrytej papierem do pieczenia.
- Podsmażamy kapustę z jabłkami. Do kapusty dodajemy rodzynki oraz migdały. Dokładnie mieszamy i przekładamy do formy na tartę. Całość zalewamy mieszanką jogurtu z jajkami.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Nasza tarta powinna piec się przez ok. 35 minut.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Szybka tarta na cieście francuskim
Ciasto francuskie to idealna baza do przygotowania różnych pyszności, w tym również tart. Jeśli szukasz szybkiego i prostego przepisu na smaczną tartę na cieście francuskim, to jesteś we właściwym miejscu! W tym artykule podzielę się z Tobą przepisem na szybką tartę na cieście francuskim, która zachwyci Twoje podniebienie.
Pyszna tarta śliwkowa z miętą. Deser na jesień, który Cię zachwyci
Jesień to czas, kiedy dojrzałe śliwki królują na straganach. Dlaczego by nie wykorzystać ich smaku w wyjątkowym deserze? Oto przepis na pyszną tartę śliwkową z nutą mięty, która z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.
Tarta na słono z szynką. Obłędny przepis
Tarta to wykwintne danie, które zawsze zachwyca smakiem i wyglądem. Dziś proponujemy Ci przepis na tartę na słono z aromatyczną szynką - połączenie doskonałe dla miłośników wykwintnych smaków!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl