Oto receptura na domowy kajmak. Dodaj go do wielkanocnych ciast!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wszystko to, co przygotuje się własnoręcznie ze świeżych i jakościowych składników, zawsze będzie mieć lepszy smak i aromat, a przy tym wyższą wartość od wyrobów sklepowych, choćby nawet były to wyroby wyprodukowane przez najlepszych producentów, kosztujące dwukrotnie więcej od swoich "zwyczajnych" odpowiedników.
Jak przygotować domowy kajmak?
Najpierw do rondelka lub garnka należy wlać ok. 250 ml słodkiej śmietanki kremówki (o zawartości tłuszczu przynajmniej 30%) oraz dolać mniej więcej 1 litr i 250 ml zwykłego tłustego mleka. Kajmak nie wyjdzie z napoju roślinnego, więc niestety nie jest to przepis dla osób niespożywających nabiału, no chyba, że takie zwykłe mleko i śmietankę zastąpi się produktami bez laktozy, o ile one są dobrze tolerowane.
Następnie do mleka i śmietanki dodaje się mniej więcej półtorej szklanki cukru, naczynie ustawia się na kuchence na średnim ogniu i całość powoli zagotowuje. Gdy domowy kajmak zacznie wrzeć, ogień można zmniejszyć i pozostawić masę w spokoju na mniej więcej 2-3 godziny.
Oczywiście co jakiś czas trzeba do niej zajrzeć, w razie potrzeby zmniejszyć lub zwiększyć ogień, a składniki przemieszać, by masa nie zaczęła przywierać do dna i by nie tworzyły się z niej grudki. Wraz z upływem czasu kajmak będzie stawać się coraz gęstszy, więc czas przygotowania trzeba dostosować do tego, jaką jego konsystencję chce się osiągnąć.
Co zrobić, gdy kajmak jest zbyt twardy?
Jeżeli po tych dwóch czy trzech godzinach okazałoby się, że domowy kajmak jest jednak trochę zbyt zbity, zawsze można dolać do niego jeszcze trochę mleka i ponownie zagotować, by delikatnie go rozwodnić i bez problemu pokryć nim ciasto.