canva.com
Pączki ziemniaczane z marchewkowym farszem
Do przeczytania w ok. 2 min.
Efekt tego przepisu zaskoczy nie tylko oryginalnością, ale i smakiem. Jeśli należysz do osób poszukujących kulinarnych urozmaiceń, to ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Reklama
Ziemniaki i marchewka
Pospolity ziemniak i marchewka od zawsze towarzyszą nam w kulinarnych wspomnieniach. Teraz wykonasz z nich deser, który również mocno kojarzy się z naszą tradycją, choć klasyczne pączki wykonuje się zazwyczaj z innych produktów.
Składniki potrzebne do wykonania pączków
Wbrew pozorom ten oryginalny przepis gości w kuchni polskiej już od dawien dawna.
Lista składników na farsz
- 4 marchewki średniej wielkości
- 1 jajko “0” lub “1”
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
- 2 łyżeczki cukru
Lista składników na ciasto
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 jajko “0” lub “1”
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki oleju rzepakowego do smażenia
Sposób wykonania ziemniaczanych pączków krok po kroku
Reklama
Zaopatrzona w powyższe produkty możesz przystąpić do działania.
- Obierz i umyj ziemniaki.
- Pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka z wodą i ugotuj na miękko.
- W tym czasie umyj marchewki, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
- Roztop na dużej patelni łyżkę masła i dodaj łyżeczkę oleju.
- Wsyp na patelnię pokrojone marchewki i 2 łyżeczki cukru i duś pod przykryciem aż całkowicie zmiękną. Ustaw mały ogień i pamiętaj aby od czasu do czasu przemieszać zawartość patelni.
- Ugotuj jajko na twardo, obierz ze skorupki i drobno pokrój.
- Przełóż uduszone marchewki i rozdrobnione jajko do miski i połącz ze sobą rozgniatając widelcem.
- Ugotowane ziemniaki odcedź i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
- Przełóż do dużej miski, dodaj kaszę mannę, jajko sól i mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy.
- Nabierz na dłoń trochę masy i uformuj z niej placuszek.
- Na jego środek nałóż trochę marchewkowego farszu i połącz brzegi placuszka.
- Teraz dłońmi uformuj kulkę i tak aż do wykorzystania całej masy.
- W międzyczasie wlej do szerokiego i niskiego garnka olej i rozgrzej go do temperatury 175 stopni.
- Usmaż pączki na rozgrzanym oleju z jednej i z drugiej strony.
Rumiane pączki wykładaj na duże talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Jeżeli chcesz, to możesz je posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pączki na Tłusty Czwartek: Tradycyjne!
Pączki na Tłusty Czwartek mają długą i bogatą historię. To tradycyjne polskie ciastka, które są spożywane w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Ich początki sięgają średniowiecza, kiedy to wierzono, że jedzenie tłustych potraw przed rozpoczęciem okresu postu zapewnia ochronę przed złymi mocami i przynosi szczęście.
Ciasto dyniowo-marchewkowe. Idealne na Halloween
Halloween to czas, kiedy w kuchni możemy dać się ponieść wyobraźni i przygotować dania, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale także wprowadzają nas w magiczny, jesienno-dyniowy nastrój. Ciasto dyniowo-marchewkowe to doskonały wybór na tę okoliczność - połączenie aromatycznej dyni i słodkich marchewek sprawia, że to danie nie tylko smakuje wybornie, ale też jest świetnym pomysłem na zdrowy deser.
Marchew + imbir, czyli koktajl na odporność. Oto przepis
Odporność organizmu to kluczowy czynnik wpływający na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Wzmacnianie swojego układu immunologicznego może pomóc w zapobieganiu różnym chorobom i infekcjom. Jednym z najlepszych sposobów na to jest zdrowa dieta bogata w witaminy i składniki odżywcze. Koktajl z marchwi i imbiru to doskonały sposób na wzmocnienie odporności, ponieważ te dwa składniki są pełne witamin i przeciwutleniaczy. Oto przepis na ten pyszny i zdrowy napój.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl