Papryki faszerowane mięsem i ryżem, podane na walentynki.
Canva

Podaj faszerowaną paprykę na walentynki!

To danie jest pyszne i będzie pięknie się prezentować na walentynkowym stole. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem smakuje obłędnie. To klasyka, a jednocześnie bardzo elegancko prezentuje się na talerzu.
Reklama

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem — składniki

  • 2 czerwone papryki
  • 0,25 szklanki surowego ryżu
  • 170 mielonego mięsa wieprzowego
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • 1 jajko
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,25 szklanki wody
  • garść startego sera
Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem.
Canva

Przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem

  1. Posiekaj natkę pietruszki
  2. Cebulę posiekaj i przesmaż na oleju, aż się zeszkli.
  3. W międzyczasie ugotuj ryż.
  4. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do cebuli. Dodaj też natkę pietruszki.
  5. Dorzuć mięso, sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę i oregano. Usmaż wszystko
  6. Dodaj koncentrat pomidorowy. Zamieszaj. Dodaj ryż.
  7. Wystudź wszystko. Rozbij jajko, połącz je z mięsem i ryżem. Wymieszaj wszystko dokładnie, dopraw bazylią.
  8. Umyj papryki i obetnij ich górną część (z ogonkiem).
  9. Wyjmij wszystko ze środka papryk i włóż do nich mięso z ryżem.
  10. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  11. Włóż papryki do naczynia żaroodpornego i wlej do niego wodę.
  12. Przykryj papryki czubkami, które wcześniej zostały odkrojone.
  13. Piecz 40 minut. Zdejmij "czapki" i posyp środek papryk serem.
  14. Piecz 6-7 minut.

Z czym podawać paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem?

Z takich najprostszych dodatków sprawdzą się pieczone ziemniaki lub bataty. Do tego ewentualnie miks sałat polany sosem winegret.

Co można jeszcze podać na walentynki?

Hitem są różnego rodzaju makarony z sosem oraz przekąski z tortilli.

Do picia możesz podać domową lemoniadę, wino lub fantazyjne drinki.

A na deser? Oczywiście czekolada! Może być w formie ciasta, musu lub po prostu gorącego napoju.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama