Pasztet z fasoli. Przepis na lekki dodatek do pieczywa
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pasztet z fasoli — potrzebne składniki
Do przygotowania tego pasztetu potrzebujemy przede wszystkim suchej, białej fasoli, najlepiej z odmiany piękny Jaś. Wykorzystamy także grzyby — suszone grzyby leśne lub świeże pieczarki.
Oto lista składników na pasztet z fasoli:
35 dag suchej fasoli,
5 dag suszonych grzybów lub 15 - 20 dag pieczarek,
1 duża cebula,
2 jajka,
4 łyżki bułki tartej,
2 łyżeczki mieszanki suchych przypraw: majeranku, imbiru, gałki muszkatołowej,
sól i pieprz.
Jak zrobić pasztet z fasoli
Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc. Namoczoną fasolę gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła.
Jeżeli dysponujemy suszonymi grzybami, grzyby również płuczemy i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na minimum godzinę. Następnie grzyby gotujemy ok. 40 minut. Odcedzamy, ale zostawiamy wywar grzybowy. Jeżeli do pasztetu dodajemy pieczarki — gotujemy je w niewielkiej ilości wody, którą zostawiamy po odcedzeniu grzybów. Dużą cebulę siekamy i smażymy do miękkości na oleju. Cebula nie powinna się przyrumienić.
Teraz wszystkie składniki pasztetu, czyli ugotowaną fasolę, grzyby i cebulę, mielimy w maszynce do mięsa lub rozdrabniamy w blenderze.
Do masy fasolowej dodajemy 2 całe jajka i 3 łyżki tartej bułki. Na koniec dodajemy wywar z grzybów tak, aby pasztet miał konsystencję gęstej, ale plastycznej masy. Wszystko doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem, imbirem i gałką muszkatołową.
Podłużną formę dokładnie natłuszczamy i przekładamy do niej pasztet. Wierzch posypujemy łyżką bułki tartej i formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pasztet pieczemy ok. 60 minut, aż będzie miał złotą skórkę.
Pasztet z fasoli możemy podać na śniadanie lub jako przystawkę — z dodatkiem pieczywa i zimnych sosów oraz chrzanu, musztardy lub żurawiny.