Penne z orzechowym pesto i serem – pomysł na szybki obiad
Do przeczytania w ok. 2 min.
Penne z orzechowym pesto i serem – składniki Skoro penne, to i odpowiedni makaron. Jeśli nie masz go w domu, koniecznie się w niego zaopatrz. A co jeszcze będzie potrzebne do przygotowania tego dania?
- 200 g orzechów włoskich – oczywiście obranych
- Ser o wyrazistym smaku – my polecamy parmezan (około 4 łyżki)
- Około 200 g boczku
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa – kilka łyżek
Penne z orzechowym pesto i serem – przygotowanie
Jak widzisz, to danie nie jest zbyt wymagające w kwestii składników.
W dodatku smakuje raczej każdemu. Prezentuje się pięknie, a nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych do przygotowania.
Jak przygotować szybki obiad? Na początek gotujemy makaron. Przypilnuj, by się nie rozgotował bo wtedy danie straci na smaku i wyglądzie. Orzechy włoskie obieramy ze skorupek i umieszczamy je w kielichu blendera (lub w miseczce czy słoiku, jeśli masz blender ręczny). Dodajemy parmezan oraz 5-6 łyżek oliwy. Wszystko razem blendujemy na możliwie jak najbardziej gładką masę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Boczek podsmażamy na patelni wraz z łyżką oliwy. Dodajemy do niego odcedzony makaron. Wykładamy na talerz. Nasze pesto może wymagać dolania odrobiny wody, by je rozcieńczyć. Układamy je na makaronie. Możemy dodatkowo posypać serem i ułożyć kawałeczki orzechów. Wszystko posypujemy grubo mielonym pieprzem.
Smacznego!