Pieczeń wołowa
Canva.com

Pieczeń na pierwszy dzień Świąt - wołowina z orzechami

Niesamowicie sycąca, soczysta i aromatyczna pieczeń, pełna wykwintnego winnego smaku i wzbogacona o chrupiący, orzechowy akcent.
Reklama

Składniki krok po kroku

  • 1 kg polędwicy wołowej, ligawy lub udźca
  • 150 g orzechów włoskich
  • pół butelki wytrawnego, czerwonego wina
  • 2 duże ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • olej
  • mielony imbir
  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku pysznej wołowiny

Pieczeń wołowa
Canva.com

Wołowinę umyj, osusz i włóż do miski. Zalej mięso połową butelki wytrawnego, czerwonego wina dobrej jakości i odstaw do zamarynowania na 12 godzin. Po upływie połowy czasu odwróć mięso, aby zyskało równomierny kolor. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż wołowinę z każdej strony.

Reklama

Następnie przełóż mięso do brytfanki i posyp mielonym imbirem, solą i pieprzem.

Wykorzystał olej pozostały po smażeniu wołowiny i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do brytfanki z mięsem wlej szklankę wody, dodaj smażoną cebulę i większość lekko rozdrobnionych orzechów. Duś pod przykryciem przez około półtorej godziny. Pod koniec duszenia dodaj wino z marynowania mięsa i duś przez kolejne 10 minut. Pieczeń pokrój w grube plastry, polej powstałym w trakcie duszenia sosem i udekoruj pozostałymi orzechami. Jest świetna zarówno na zimno, jak i ciepło. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama