Oto najlepszy przepis na wigilijną rybę. Dorada zapiekana z karczochami i porem
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tej potrawy potrzebne bam będą następujące składniki:
- 4 dorady,
- świeżo zmielony pieprz czarny,
- sól,
- 2 pomarańcze,
- 1 por,
- 2 słoiki karczochów,
- ¾ szklanki białego półwytrawnego wina,
- 5 łyżek oliwy,
- 4 gałązki rozmarynu,
- 6 łyżek posiekanej natki pietruszki; ponadto – zioła do dekoracji, na przykład koperek i mięta.
Przygotowanie krok po kroku dorady z karczochami
Sprawione wcześniej ryby umyjmy, osuszmy. Oprószmy je solą i pieprzem, odstawmy na 60 minut. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Duże naczynie do zapiekania lub dwa mniejsze wyłóżmy folią aluminiową, a następnie papierem do pieczenia. Por oczyśćmy, przekrójmy na cztery części i oddzielmy warstwy, aby uzyskać długie paski.
Jeśli są mało elastyczne, przelewajmy je wrzątkiem. Wstążkami pora owińmy każdą doradę. Ułóżmy na papierze w przygotowanym naczyniu (lub naczyniach) żaroodpornym. Pomarańcze wyszorujmy, wyparzmy, pokrójmy w cząstki. Karczochy osączmy, w razie potrzeby krójmy w mniejsze kawałki. Przełóżmy do miski razem z pomarańczami. Doprawmy solą i pieprzem, dodajmy białe wino, oliwę i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, zamieszajmy.
Następnie dodatki rozłóżmy wokół ryb, podlejmy przygotowanym płynem.
Na każdej doradzie ułóżmy po gałązce rozmarynu. Zawińmy w papier do pieczenia oraz folię aluminiową. Wstawmy do piekarnika, pieczmy około 19-22 minut. Odwińmy papier oraz folię, usuńmy rozmaryn i pieczmy jeszcze około 9-12 minut. Przed podaniem dorady, dodatki posypmy pozostałą natką pietruszki. Danie udekorujmy jeszcze na koniec ziołami, na przykład koperkiem i miętą.