Canva.com
Pieczone szparagi zawijane w szynkę włoską. Zaskakująca przystawka na każdą okazję
Do przeczytania w ok. 1 min.
Lubisz potrawy rodem z krajów śródziemnomorskich? Szparagi to niesamowite warzywa. które nie tylko mają wiele właściwości odżywczych, ale też niepowtarzalny, lekko orzechowy smak. Jak przygotować pieczone szparagi z włoską szynką? Poniżej znajduje się przepis na przekąskę, która stanie się hitem podczas wielu spotkań z bliskimi.
Reklama
Składniki na 4 porcje
- 2 pęczki dużych szparagów
- Szynka włoska długodojrzewająca (pół plastra na jednego szparaga)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Pieprz
Sposób przygotowania pieczonych szparag z szynką włoską
- Ze szparagów należy usunąć zdrewniałe końcówki, które same się odłamują pod wpływem nacisku, a także cienko je obrać za pomocą obieraka do warzyw. Wystarczy obierać je do wysokości około 4 centymetrów od główki.
- Szparagi wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Powinny się parzyć około 4 minut, a wówczas po upieczeniu będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
- W tym czasie standardowe plasterki szynki włoskiej kroimy na pół i wykładamy papier do pieczenie na blasze. Papier powinien być posmarowany niewielką ilością oliwy.
- Szparagi zawijamy w szynkę, zaczynając od grubszego końca. Układamy je na blasze i przyprószamy świeżo mielonym pieprzem.
- Blachę ze szparagami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na jakieś 12 minut. Warto je obserwować. Szyneczka i szparagi powinny być lekko przyrumienione, a nawet lekko brązowe. Idealnie nadają się na efektowną przekąskę do wina oraz z sosem do szparagów.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Zielony krem ze szparagów i szpinaku. Cudowny smak!
Zielony krem ze szparagów i szpinaku to pomysł na zdrowy, sycący i efektowny obiad, którego przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu. Jak go przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Pizza ze szparagami i prosciutto. Włoski smak w wersji #fit
Pizza, klasyczne danie włoskiej kuchni, może być dostosowana do naszych preferencji smakowych i zdrowego stylu życia. Jeśli marzysz o połączeniu smaku Włoch z lekkim i zdrowym podejściem, to pizza ze szparagami i prosciutto to doskonała propozycja dla Ciebie.
Kremowy sos do szparagów. Zrobisz go z 3 składników
Jednym z najwykwintniejszych i zarazem najprostszych sposobów na podanie szparagów jest towarzyszący im kremowy sos. Jeśli myślisz, że przygotowanie takiego sosu jest skomplikowane, to zaskoczymy Cię – oto przepis na wyjątkowo smaczny kremowy sos do szparagów, który stworzysz zaledwie z trzech składników!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl