Canva
Puszyste i lekkie placki! Musisz dodać ten składnik
Do przeczytania w ok. 2 min.
Placki to idealne danie — smaczne, sycące i łatwe w przygotowaniu. Okazuje się, że zwykłe placki mogą być jeszcze lepsze, kiedy doda się do nich specjalny składnik, który sprawi, że będą wyjątkowo puszyste. Koniecznie sprawdź ten przepis! Efekt Cię zachwyci!
Reklama
Placki z maślanką są genialne!
Dzięki maślance placki są wyjątkowo lekkie. Jeśli nie znasz tej metody, koniecznie musisz ją wypróbować! Możesz też spróbować użyć jogurtu, niestety efekt nie będzie taki sam.
Placki z maślanką — potrzebne składniki
Zamiast masła klarowanego możesz smażyć je na zwykłym lub kokosowym oleju.
Zamiast maślanki sprawdzi się jogurt lub zsiadłe mleko.
Cukier zwykły możesz zastąpić trzcinowym.
- 1,25 szklanki mąki tortowej
- 1 małe jajko
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- masło klarowane
Canva
Placki z maślanką — przepis krok po kroku
- Maślankę wyjmij wcześniej z lodówki i odstaw w ciepłe miejsce.
- Jajko też wyjmij z lodówki i zostaw gdzieś w cieple.
- Kiedy maślanka i jajko będę mieć temperaturę pokojową, możesz zaczynać.
- Maślankę umieść w naczyniu.
- Wbij jajko do maślanki.
- Wymieszaj ze sobą maślankę z jajkiem. Możesz użyć widelca bądź rózgi.
- Dodaj mąkę, sól i sodę. Wymieszaj wszystko delikatnie.
- Zostaw masę na chwilę w cieple.
- Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym.
- Nakładaj ciasto łyżką na patelnię i smaż z obu stron na małym ogniu, aż się zarumienią.
- Placki zdjęte z patelni odsącz na papierowym ręczniku.
Jak podawać placki z maślanką?
Świetnie będą smakować posypane cukrem pudrem, możesz też dodać do nich konfitury wiśniowej lub prużonych jabłek. Smaczne są też w połączeniu z bitą śmietaną.
Te placki są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Placki z ciecierzycy: Wegetariańskie delikatesy!
Placki z ciecierzycy to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są one bogate w białko roślinne, błonnik i składniki odżywcze, co czyni je idealnym daniem dla wegetarian, wegan oraz osób poszukujących zdrowszych opcji kulinarnej. W tym artykule przedstawimy Ci przepis na placki z ciecierzycy, podpowiemy jak je podawać oraz udzielimy kilku porad, które pomogą Ci w ich przygotowaniu.
Placuszki z mascarpone czekają!
Czy kiedykolwiek próbowałeś placuszków z mascarpone? Jeśli nie, to jesteś w odpowiednim miejscu! Placuszki z mascarpone to pyszna i delikatna przekąska, która z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na te wyjątkowe placuszki, podpowiemy jak je podawać oraz udzielimy kilku przydatnych porad. Gotowa na kulinarne przygody? Zaczynamy!
Placuszki serowe - pyszne propozycje na każdą porę dnia
Placuszki serowe to pyszne i sycące danie, które może być idealne na śniadanie, obiad lub kolację. Są one nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych. Dowiedz się jak je przygotować!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl