Placki ziemniaczane polane sosem z pieczarek na prostokątnym półmisku. W tle miseczka z pieczarkami
canva.com

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym: Doskonałe!

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Ich historia sięga XIX wieku, kiedy to ziemniaki stały się popularnym składnikiem kuchni. Przepis na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym jest bardzo prosty i można go modyfikować według własnych upodobań.
Reklama

Historia placków ziemniaczanych

Ziemniaki zostały sprowadzone do Europy w XVI wieku, ale początkowo nie były popularnym składnikiem kuchni. Dopiero w XIX wieku zaczęły być powszechnie uprawiane i spożywane. Placki ziemniaczane pojawiły się w Polsce w tym samym czasie i stały się jednym z najpopularniejszych dań kuchni polskiej.

Przepis na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i cebulę, a następnie zetrzyj je na tarce.
  2. Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Rozgrzej olej na patelni.
  4. Formuj placki z masy ziemniaczanej i smaż na złoty kolor z obu stron.
  5. Na osobnej patelni podsmaż pokrojone w plastry pieczarki.
  6. Do pieczarek dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. Całość gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym na białym talerzu. Obok czerwona serwetka i sztućce
canva.com

Jak podawać placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym?

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym można podawać na wiele sposobów.

Reklama

Najczęściej podaje się je jako danie główne, ale można też podać jako przekąskę lub dodatek do mięsa. Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym świetnie smakują z sałatką z pomidorów i ogórkami kiszonymi.

Kilka porad

  • Aby placki ziemniaczane były chrupiące, należy je smażyć na złoty kolor z obu stron.
  • Do masy ziemniaczanej można dodać starty ser, który nada plackom dodatkowego smaku.
  • Jeśli chcesz, aby placki ziemniaczane były bardziej puszyste, dodaj do masy ziemniaczanej łyżeczkę proszku do pieczenia.
  • Sos pieczarkowy można przygotować na wiele sposobów. Można dodać do niego śmietanę, mleko lub bulion warzywny. Można też przyrządzić go z różnego rodzaju mięsami

Placki chrupiące jak marzenie

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Przepis na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym jest bardzo prosty i można go modyfikować według własnych upodobań.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym są wyśmienite jako danie główne lub przekąska. Eksperymentuj z dodatkami i ciesz się smakiem tego klasycznego dania

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama