Pomysł na wegańską przekąskę! Pieczone buraki z ziołowym "twarożkiem"
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wegańska przekąska
Wegańskie jedzenie również może być pyszne. Warzywa możesz przygotować na wiele sposobów. Dziś na tapet bierzemy soczyste buraki. Przedstawimy Ci przepis na wegańską przekąskę, od której nie można się oderwać. Pieczone buraki z "twarożkiem" tofu są po prostu pyszne. Sprawdzą się podczas seansu filmowego, a także na domówce ze znajomymi.
Przepis na pieczone buraki z tofu
Ten przepis zagwarantuje Ci pyszne buraki, które zrobią furorę na każdej imprezie. Co ważne są szybkie i proste w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 kg buraków
- 1 duża główka czosnku
- świeży tymianek albo rozmaryn - kilkanaście listków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 kostka naturalnego tofu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- przyprawy: sól i pieprz do smaku
- troszkę mleka roślinnego, np. sojowego lub migdałowego
Przygotowanie potrawy jest naprawdę bardzo proste. Najpierw obierz buraki oraz pokrój je w kostkę. Wymieszaj w misce z oliwą oraz pieprzem. Ząbki czosnku obierz oraz je rozdrobnij, a następnie dodaj je do buraków. Teraz wyłóż warzywa na blachę do pieczenia pokrytą papierem. Posyp je ziołami oraz solą.
Buraki najlepiej jest piec w piekarniku parowym w 130 stopniach przez 45 minut. Kontroluj stopień ich upieczenia. Jeżeli nie posiadasz urządzenia parowego, piecz je w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Aby warzywa były bardziej wilgotne na dno piekarnika możesz położyć kilka kostek lodu.
Teraz przygotuj twarożek z tofu. Rozdrobnij kostkę przy użyciu widelca, a następnie dodaj do niego sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Kiedy buraki będą gotowe, wymieszaj je z "twarożkiem".