danie przyprawione pietruszką
zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Poznaj 5 ziół, które musisz stosować. Masz je w swojej kuchni

Przejdź do galerii zdjęć
Są zdrowe, znane od pokoleń i każdy ma je w swojej kuchni. Nie dość, że poprawią smak każdej potrawy, to jeszcze wykazują mnóstwo cennych właściwości leczniczych. Poznaj 5 ziół, które koniecznie musisz stosować.
Reklama

Zioła w kuchni

Dodawanie odpowiednich ziół do potraw, znacząco poprawia ich smak oraz sprawia, że są znacznie mniej ciężkostrawne. Regularne spożywanie ziół wykazuje prozdrowotne działanie dla naszego organizmu, poprawia samopoczucie, a także pomaga pokonać dolegliwości związane z różnymi chorobami.

Nie bez pozoru przecież wyciągi z ziół stosowane są jako leki pomocnicze w przebiegu wielu chorób. Poznaj 5 ziół, które koniecznie powinnaś dodawać do przygotowanych dań.

Reklama
zioła
zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Te zioła musisz stosować

Powszechnie mówi się, że sól i pieprz to jedyne przyprawy, jakie profesjonalni kucharze dodają do swoich potraw. Na szczęście ten sposób myślenia się już zmienia, a kuchnia przestaje być toporna i nudna, a staje się interesująca, zaskakująca i przede wszystkim bardzo smaczna i zdrowa.

Reklama

Duża w tym zasługa wykorzystywanych w kuchni ziół, które nie dość, że potrafią w umiejętny sposób "podkręcić" smak każdej potrawy, to jeszcze na dodatek nadadzą jej waloru zdrowotno-leczniczego.

  1. Rozmaryn — ma wyjątkowy skład, dzięki ogromnej dawce przeciwutleniaczy, które wykazują działanie antynowotworowe. Rozmaryn podnosi sprawność umysłową, pobudza działanie żołądka oraz poprawia trawienia.
  2. Ostropest plamisty — jej nasiona możesz dodać do sałatki lub zupy. Roślina wykazuje działanie oczyszczające na wątrobę oraz nerki. Ostropest plamisty poprawia też trawienie i zwiększa apetyt.
  3. Tymianek — sprawdzi się jako przyprawa, która nada ciekawego smaku twoim potrawom. Tymianek zmniejsza stan zapalny gardła oraz ma właściwości bakteriobójcze, przeciwskurczowe i antyseptyczne.
  4. Bazylia — jest niezwykle aromatyczna, bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, a ponadto poprawia trawienie i działa przeciwzapalnie.
  5. Lubczyk — ten naturalny afrodyzjak wypełni całą twoją kuchnię charakterystycznym zapachem, a dodatkowo działa rozkurczowo i antystresowo oraz zapobiega zaparciom.
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: zioła na odchudzanie
Autor - Kamil Wroński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.wronski@styl.fm
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Kwiaty rumianku w miseczce, obok dwie szklane małe buteleczki z ekstraktem z rumianku
Rumianek lekarski, znany również jako Matricaria chamomilla, to jedno z najpopularniejszych ziół w Polsce. Jego delikatne, białe kwiaty i charakterystyczny zapach sprawiają, że jest rozpoznawalny i często stosowany zarówno w medycynie naturalnej, jak i w kosmetyce. Rumianek lekarski ma wiele właściwości zdrowotnych, które czynią go niezwykle cennym dodatkiem do naszej codziennej pielęgnacji. Dlaczego warto sięgnąć po ten naturalny skarb? Przekonajmy się!
zaparzony rumianek
Doskwiera Ci ból żołądka? To powszechna dolegliwość, która może być spowodowana przez różne czynniki, takie jak stres, niezdrowa dieta, infekcje czy nadużywanie leków. Jeśli szukasz naturalnych sposobów na złagodzenie bólu żołądka, zioła mogą być doskonałym rozwiązaniem. Zdradzamy Ci najskuteczniejsze zioła na ból żołądka, które mogą przynieść ulgę i poprawić Twoje samopoczucie.
Pokrzywa w dzbanku do zaparzania
Czy wiesz, że pokrzywa zwyczajna jest jednym z najbardziej wszechstronnych ziół leczniczych? Napar z pokrzywy może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, ale jak każdy inny produkt, ma również swoje minusy. Przed rozpoczęciem regularnego picia naparu z pokrzywy, warto znać przeciwwskazania i ograniczenia związane z jego spożyciem. W tym artykule dowiesz się o potencjalnych minusach picia pokrzywy i kiedy powinieneś unikać tego naparu.
Reklama
Reklama
Reklama