Poznaj 5 ziół, które musisz stosować. Masz je w swojej kuchni
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zioła w kuchni
Dodawanie odpowiednich ziół do potraw, znacząco poprawia ich smak oraz sprawia, że są znacznie mniej ciężkostrawne. Regularne spożywanie ziół wykazuje prozdrowotne działanie dla naszego organizmu, poprawia samopoczucie, a także pomaga pokonać dolegliwości związane z różnymi chorobami.
Nie bez pozoru przecież wyciągi z ziół stosowane są jako leki pomocnicze w przebiegu wielu chorób. Poznaj 5 ziół, które koniecznie powinnaś dodawać do przygotowanych dań.
Te zioła musisz stosować
Powszechnie mówi się, że sól i pieprz to jedyne przyprawy, jakie profesjonalni kucharze dodają do swoich potraw. Na szczęście ten sposób myślenia się już zmienia, a kuchnia przestaje być toporna i nudna, a staje się interesująca, zaskakująca i przede wszystkim bardzo smaczna i zdrowa.
Duża w tym zasługa wykorzystywanych w kuchni ziół, które nie dość, że potrafią w umiejętny sposób "podkręcić" smak każdej potrawy, to jeszcze na dodatek nadadzą jej waloru zdrowotno-leczniczego.
- Rozmaryn — ma wyjątkowy skład, dzięki ogromnej dawce przeciwutleniaczy, które wykazują działanie antynowotworowe. Rozmaryn podnosi sprawność umysłową, pobudza działanie żołądka oraz poprawia trawienia.
- Ostropest plamisty — jej nasiona możesz dodać do sałatki lub zupy. Roślina wykazuje działanie oczyszczające na wątrobę oraz nerki. Ostropest plamisty poprawia też trawienie i zwiększa apetyt.
- Tymianek — sprawdzi się jako przyprawa, która nada ciekawego smaku twoim potrawom. Tymianek zmniejsza stan zapalny gardła oraz ma właściwości bakteriobójcze, przeciwskurczowe i antyseptyczne.
- Bazylia — jest niezwykle aromatyczna, bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, a ponadto poprawia trawienie i działa przeciwzapalnie.
- Lubczyk — ten naturalny afrodyzjak wypełni całą twoją kuchnię charakterystycznym zapachem, a dodatkowo działa rozkurczowo i antystresowo oraz zapobiega zaparciom.