Prażony słonecznik w miseczce
Canva.com

Prażony słonecznik w sałatce to hit! Jak zrobić go w domu w 5 minut?

Prażony słonecznik to świetny dodatek do dań kuchni azjatyckiej, w których gościem honorowym jest zwykle smażona pierś z kurczaka, łączona z równie mocno podsmażonymi paseczkami różnych warzyw, a także sosem wykonanym na bazie miodu oraz sosu sojowego.
Reklama

Słonecznikiem zdobi się także klasyczne sałatki, posypuje nim grzanki albo dodaje do owsianek i innych śniadaniowych słodkich potraw. A oto najprostszy sposób na to, jak uprażyć słonecznik, by za każdym razem wyszedł on wyśmienicie, zyskał apetyczną chrupkość, ale przy tym nie został spalony i nie pokrył się brzydkim czarnym osadem.

Najłatwiej i najszybciej uprażyć słonecznik po prostu na patelni.

Prażony słonecznik w miseczce
Canva.com

Ważne jest to, by nie używać do tego celu żadnego tłuszczu, nawet najmniejszej jego ilości, ale by ta rezygnacja z dodatku masła lub oleju stała się możliwa, konieczne będzie również użycie dobrej jakości patelni z teflonowym i nieprzywierającym dnem.

Reklama

Patelnię należy umieścić na palniku i ustawić pod nią dość mały ogień, na pewno poniżej średniego. Gdy dno będzie już lekko rozgrzane, można od razu wsypać na nie przygotowane wcześniej ziarna słonecznika, stosując taką ich ilość, by swobodnie móc rozłożyć je na patelni i by każde ziarenko stykało się wtedy z nagrzaną powierzchnią naczynia. Patelnią należy od czasu do czasu wstrząsnąć, aby uprażyć słonecznik z obu stron i go nie przypalić. A jak uprażyć słonecznik, jeżeli dysponuje się tylko starą i dość mocno już zużytą patelnią, na której dosłownie wszystko się przypala? W takim przypadku warto już użyć odrobiny tłuszczu i na lekko nagrzanej patelni rozpuścić dosłownie łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Pyszny prażony słonecznik przygotowuje się dosłownie w ciągu paru minut, a warto go wykonać, bo jest on naprawdę rewelacyjnym dodatkiem do wielu dań. Z takim prażonym chrupkim słonecznikiem niemalże wszystko smakuje lepiej - począwszy od sałatek, kończąc na omletach, owsiankach i płatkach jaglanych.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama