Przechowujesz tak jajka? Będą dłużej świeże!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Nawet coś takiego można robić dobrze lub też nie. Jajka przechowywane w odpowiedni sposób przez długi czas pozostaną świeże i smaczne, podczas gdy te, które trafią do nieodpowiedniego dla nich miejsca, szybko przestaną nadawać się nawet i do tego, by wykonać na nich chociażby zwykłą jajecznicę albo jakiegoś omleta czy naleśniki.
Włóż jajka do lodówki
Jeżeli chce się zadbać o to, by jajka były jak najdłużej świeże i przez jak najdłuższy czas nadawały się do spożycia, najlepiej i najbezpieczniej przechowywać je w lodówce. Można umieścić je na bocznej półce w specjalnie przygotowanych do tego celu otworach albo wsadzić do lodówki bezpośrednio w opakowaniu. Zazwyczaj na najwyższej półce panuje najwyższa temperatura, a na najniższej jest najchłodniej, tak więc jajka powinny być przechowywane mniej więcej gdzieś po środku - tam będzie im po prostu najlepiej.
A może na półce?
Niektórzy są jednak zdania, że w przypadku gdy jajka przechowuje się w lodówce, zawsze powinno się je trzymać właśnie na półce, a nie na ściance drzwiczek, które przez ciągłe otwieranie i zamykanie narażą takie jajka na kontakt ze skrajnie różnymi temperaturami. Zazwyczaj te specjalne pojemniki z otworami na jajka są zresztą wyciągane, dlatego spokojnie można umieścić je w innym miejscu, czyli np. na środkowej półce lodówki, a nie na drzwiczkach.
Jeżeli natomiast w tej lodówce ewidentnie nie ma się już miejsca na kolejne produkty spożywcze, przechowywanie jajek może się odbyć bezpośrednio na blacie.
W tym przypadku należy jednak zadbać o to, aby jajka nie zostały umieszczone w miejscu, do którego dociera słońce i większa ilość ciepła. Jeżeli dysponuje się piwnicą lub garażem, jajka warto przechowywać właśnie w jednym z tych dwóch pomieszczeń, by zawsze trzymać je po prostu w chłodzie.