Przepis Ewy Wachowicz na chleb orkiszowy z czarnuszką. Zawsze się udaje
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wiosna to dobry czas, aby wrócić do... pieczenia swojskiego chleba! W końcu nie ma to, jak samodzielnie wykonany, pełen aromatu bochenek. Dziś przygotowaliśmy dla was przepis pochodzący z oficjalnej strony Ewy Wachowicz. To receptura stworzona dla ludzi, którzy jedzą produkty o niskim indeksie glikemicznym. Dowiedzcie się jak upiec pyszny i aromatyczny chleb orkiszowy.
Przepis Ewy Wachowicz na chleb orkiszowy z czarnuszką
Składniki:
- 1/2 l ciepłej wody
- 150 g ziaren orkiszu
- 350 g jasnej mąki orkiszowej + mąka do wysypania formy
- 25 g świeżych drożdży
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- garść siemienia lnianego
- garść nasion słonecznika
- szczypta cukru
- masło do wysmarowania formy
- czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
Ziarna orkiszu zmiel przy pomocy robota kuchennego albo młynka do kawy. Wsyp do nich płatki owsiane, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Zalej całość ciepłą wodą i odstaw na kwadrans, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodaj do zaczynu mąkę i sól. Zacznij wyrabiać ciasto, a następnie dosyp do niego pestki słonecznika i siemię lniane.
Formę do pieczenia chleba wysmaruj masłem, wysyp mąką i umieść w niej ciasto, powierzchnię wyrównaj dłonią zwilżoną w wodzie. Wierzch chleba oprósz czarnuszką i za pomocą ostrego noża zrób na nim kratkę. Wstaw go do piekarnika i nastaw temperaturę 190°C. Od chwili, gdy piec się rozgrzeje, piecz chleb przez 60 minut. Gdy się upiecze i ostygnie, możesz pokroić go w kromki. Smacznego!