Świeżo upieczone bułeczki domowe
canva.com

Przepis na bułki, które pokochasz!

Jeśli szukasz przepisu na bułki, który pozwoli Ci wyczarować idealne, puszyste bułeczki, to dobrze trafiłaś! Poniżej znajdziesz skuteczny i sprawdzony przepis na bułki, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia!
Reklama

Przepis na proste bułki śniadaniowe

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • około 100 ml letniej wody
  • 600 g mąki pszennej
  • 110 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 duże jajka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
Świeże ciasto uformowane w kuleczki
canva.com

Przygotowanie:

  1. Do miseczki kruszymy świeże drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz letnią wodę (około 100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. (W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)
  2. W dużej misce mieszamy suchą mąkę pszeniczną, sól i cukier.
  3. Dodajemy roztrzepane jajka, mleko oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
  4. Wlewamy rozczyn z drożdży.
  5. Wyrabiamy ciasto na stolnicy lub w robocie kuchennym przez około 10 minut.
  6. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
  8. Formujemy bułki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wierzch bułek smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  10. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C, aż bułki nabiorą złotego koloru.
Reklama

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Pyszne bułeczki gotowe!

Trzy bułki drożdżowe na blacie. Za nimi wiklinowy koszyk z bułkami
canva.com

Oto kilka porad, które pomogą Ci uzyskać udane bułki domowe:

  • Wybierz odpowiednią mąkę - dla puszystych i miękkich bułek najlepiej użyć mąki pszennej typu 550 lub 650.
  • Dobrze wymieszaj składniki - upewnij się, że wszystkie składniki są dokładnie wymieszane, aby uzyskać jednolite ciasto.
  • Wyrób ciasto - wyrób ciasto dokładnie przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Pozwól na podrośnięcie - po uformowaniu bułek pozostaw je na blasze, aby jeszcze przez jakiś czas podrosły.
  • Piecz w odpowiedniej temperaturze - piecz bułki w piekarniku rozgrzanym do odpowiedniej temperatury, zgodnie z przepisem.
  • Smaruj jajkiem - przed włożeniem do piekarnika, posmaruj bułki jajkiem, aby uzyskać piękny, złocisty kolor.
  • Studź na kratce - po wyjęciu z piekarnika, pozostaw bułki do ostygnięcia na kratce, aby uniknąć skondensowania pary wodnej i zachować chrupiącą skórkę.

Bułeczki domowe? Nie ma lepszych!

Wnioski są proste - pieczenie bułek domowych może być świetnym sposobem na stworzenie smacznego, naturalnego i zdrowego pieczywa. Dzięki kilku prostym wskazówkom i trochę cierpliwości, możesz w prosty sposób uzyskać puszyste, miękkie i aromatyczne bułki, które będą doskonałym dodatkiem do Twojego menu.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama