Chrupiący chleb na zakwasie obok dwie kromki ukrojone z bochenka i słoiczek z zakwasem
canva.com

Przepis na chleb na zakwasie lepszy niż z piekarni!

Chleb na zakwasie to jedna z najstarszych metod wypieku chleba, która obecnie przeżywa swoją renesans w Polsce. Dzięki swoim właściwościom, chleb na zakwasie jest bardziej trwały, smaczniejszy i zdrowszy niż zwykły chleb drożdżowy. Jednak wiele osób nie wie, jak zrobić chleb na zakwasie w domu. Poniżej przedstawiamy przepis na pyszny chleb na zakwasie oraz wiele cennych wskazówek i porad.
Reklama

Jak zrobić zakwas na chleb?

Zakwas to kluczowy składnik chleba na zakwasie. Można go kupić w sklepie, ale wiele osób decyduje się na wyhodowanie go samodzielnie w domu. Proces hodowania zakwasu nie powinien być krótszy niż pięć dni (przy intensywnej pracy zakwasu).

Po wyhodowaniu zakwasu można go użyć do wypieku chleba lub przechowywać w lodówce. Przed wypiekiem warto upewnić się, że zakwas jest aktywny i dobrze pracuje.

chleb na zakwasie
canva.com

Jak zrobić chleb na zakwasie? Przepis na chleb razowy na zakwasie

Składniki

  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki żytniej
  • 250 ml zakwasu żytniego
  • 250 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka nasion słonecznika (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy ze sobą obie mąki, sól i nasiona słonecznika.
  2. Dodajemy zakwas i wodę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Formujemy bochenek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez ok. 40-50 minut.
Chrupiący chleb na zakwasie obok kromka ukrojona z bochenka
canva.com

Praktyczne wskazówki i porady

  • Przed dodaniem zakwasu do ciasta, upewnij się, że jest on dobrze rozmieszany.
  • Podczas wyrabiania ciasta na chleb na zakwasie należy pamiętać, że jest ono bardziej zwiotczałe niż ciasto drożdżowe.
  • Przed wypiekiem chleba na zakwasie warto pozostawić ciasto na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby dobrze wyrosło.
  • Chleb na zakwasie jest bardziej trwały niż zwykły chleb drożdżowy, jednak należy go przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub torbie foliowej, aby nie stracił swoich właściwości.

Chleb na zakwasie prosto z Twojego piekarnika

Chleb na zakwasie to zdrowy, smaczny i trwały wypiek, który można łatwo przygotować w domu. Warto wyhodować zakwas samodzielnie lub kupić gotowy w sklepie i spróbować swoich sił w wypieku chleba na zakwasie. Pamiętaj, że proces hodowania zakwasu nie powinien być krótszy niż pięć dni, a chleb na zakwasie wymaga nieco więcej czasu i uwagi podczas przygotowywania, ale efekt jest tego wart.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama