Przepis na #fit czekoladowy mus z awokado. Jest ekspresowy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czekoladowy mus z awokado zaspokoi twoją małą zachciankę, a przy tym nie wybije się z rytmu prowadzenia zdrowej diety, ponieważ będzie on dobrym dodatkiem nawet do tego najzdrowszego stylu żywienia, w którym nie ma miejsca na sztuczne cukrowe przekąski.
Jak szybko zrobić mus z awokado?
Jeżeli wcześniej wyciągniesz sobie na blat wszystkie niezbędne składniki, przygotowanie kremu powinno zająć Ci nie dłużej niż pięć minut. Od razu wyłóż więc na blat jedno mocno dojrzałe awokado, połówkę równie mocno dojrzałego banana (niemalże czarnego, a przynajmniej pokrytego ciemnymi plamkami), naturalne ciemne kakao, syrop klonowy, zwykłe tłuste mleko i dodatkowe przyprawy, czyli sól, cynamon oraz ewentualnie jakiś aromat.
Jak zrobić czekoladowy mus?
Przygotowywanie kremu rozpocznij od wydrążenia awokado. Wyciągnij jego kremową część ze skórki, usuwając dużą pestkę i przekładając owoc do blendera kielichowego lub innego naczynia, w którym zamierzasz miksować swój czekoladowy mus z awokado. Dodaj od razu dwie płaskie łyżki kakao, pokrojoną połówkę dojrzałego banana i dwie łyżki syropu klonowego.
Następnie dopełnij masę dwoma lub trzema łyżkami mleka i dowolną ilością wybranych przypraw. Jeżeli uznasz, że smak musu jest dla ciebie zbyt słodki, a wolisz jednak bardziej wytrawne i wyraziste kremy, nic nie stoi na przeszkodzie, by pokusić się jeszcze o drobny dodatek zaparzonej kawy rozpuszczalnej.
Składniki zmiksowane na gładką masę utworzą naprawdę przepyszny mus z awokado, który od razu możesz przełożyć do słoiczka i schować do lodówki. Używaj go w owsiankach, na omletach i bezpośrednio na kanapkach. Traktuj go jak zdrowy deser, którym możesz się zajadać bez wyrzutów sumienia i bez obaw o utratę wypracowanej sylwetki.