Ten majonez jest obłędny. Zrób jak nasze babcie i dodaj do niego ten konkretny produkt!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na majonez — o jakim składniku się zapomina?
Dużo osób nie pamięta, że trzeba dodać cukier. Nie pomijaj tego kroku. Odrobina słody sprawi, że smak majonezu będzie idealnie zbilansowany.
Możesz dodać zarówno cukier, jak i cukier puder. Ten drugi będzie nawet lepszy, bo łatwiej połączy się z pozostałymi składnikami.
Składniki na majonez
- 2 jajka
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 szklanka oleju rzepakowego
Przepis na majonez — krok po kroku
- Jajka wbij do miseczki. Dodaj sól, cukier oraz biały i czarny pieprz. Wymieszaj.
- Wlej ocet, sok z cytryny, dodaj musztardę.
- Zacznij miksować wszystko na bardzo małych obrotach i w międzyczasie wlewaj olej (rób to powoli).
Znasz przepis na majonez? Co dalej?
Gotowy majonez możesz dodać do sałatek. Pamiętaj, tylko żeby nie łączyć go z sałatką wcześniej, a robić to tuż przed podaniem.
Kanapki, ale i tosty z majonezem smakują bosko! Wystarczy odrobina, żeby zmienić smak całego dania. Można zarówno maczać w nim pieczywo, jak i posmarować jego powierzchnię.
Majonez jest też bazą wielu past, podkręca ich smak i sprawia, że konsystencja jest lepsza.
Możesz też jeść majonez z frytkami! Spróbuj, takie połączenie jest przepyszne!