Przepis na miękkie ciasto na uszka, które pokocha nawet Twoja teściowa!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak zrobić miękkie ciasto na uszka?
Do przygotowania ciasta na uszka potrzebne będą:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Aby przygotować ciasto, należy:
- Wymieszać mąkę z solą.
- Dodać jajka i wodę, i zagnieść ciasto.
- Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Jeśli jest zbyt suche, można dodać trochę więcej wody.
- Ciasto należy odstawić na około 30 minut, aby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto na uszka jest gotowe do lepienia.
Jak lepić uszka?
Lepienie uszek wymaga trochę wprawy, ale z czasem można się nauczyć tej sztuki. Oto kilka porad, jak lepić uszka:
- Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i ugniataj je w dłoniach, aby powstały małe placki.
- Na każdym placku umieść niewielką ilość farszu (np. mięso z grzybami).
- Złóż placki na pół i dokładnie zlep brzegi.
- Złóż uszka w charakterystyczny kształt, jak na zdjęciu.
Gotowe uszka gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut.
Jak podawać uszka?
Uszka podaje się zwykle w bulionie lub na ciepło, polane masłem i posypane koperkiem. Można je także podać z sosem grzybowym lub smażone na patelni z cebulą i boczkiem.
Uszka idealne? To proste!
Przygotowanie miękkiego ciasta na uszka nie jest trudne, a efekt końcowy jest pyszny. Ważne jest, aby ciasto było elastyczne i miękkie, a farsz dobrze doprawiony. Lepienie uszek wymaga trochę wprawy, ale z czasem można się nauczyć tej sztuki. Gotowe uszka można podać na wiele sposobów, np. z bulionem, sosem grzybowym lub smażone na patelni. Smacznego!