Owsianka czekoladowa udekorowana orzechami i czekoladowymi drażetkami.
Canva

Te płatki będą najlepsze do owsianki. Spróbuj raz, już zawsze będziesz je dodawać

Owsianka kojarzy się z potrawą przygotowywaną raczej na świeżo. Przeważnie robi się ją z rana, musząc przeznaczyć na to trochę czasu, zwłaszcza gdy używa się do niej najlepszych owsianych płatków górskich, wymagających nieco dłuższego gotowania ich na wodzie lub mleku.
Reklama

Nocna owsianka jest opcją o niebo wygodniejszą, bo wystarczy wykonać ją wieczorem, by cieszyć się jej smakiem z samego rana. Poniższy przepis to taka podstawowa baza, do której można śmiało dorzucić swoje ulubione dodatki albo coś w niej pozmieniać, by uzyskać jeszcze lepszy smak, dopasowany do własnych indywidualnych kubków smakowych i możliwości żołądka.

Jak zrobić owsiankę z płatków górskich?

Na jedną porządną porcję, która na pewno zdoła nasycić żołądek na dłuższy czas, warto użyć mniej więcej połowy szklanki płatków owsianych. Płatki górskie będą najlepsze. Są one mniej przetworzone od płatków błyskawicznych i występują w całych ziarnach, dzięki czemu jest w nich więcej błonnika, który wspomoże trawienie i pomoże poczuć się nasyconym i najedzonym tuż po posiłku.

Reklama

Do połowy szklanki płatków należy dodać całą szklankę mleka albo napoju roślinnego, dwie łyżki jogurtu naturalnego lub jogurtu kokosowego (w wersji wegańskiej) oraz jedną płaską łyżkę w miarę płynnego miodu. Składniki na nocną owsiankę powinny zostać dokładnie wymieszane, ale nie należy ich blendować, bo nie chodzi o to, by tworzyć z nich gładką masę, a bardziej owsiankową papkę z wyraźnie odznaczającymi się w niej kawałeczkami płatków.

Z czym podawać owsiankę?

Jeżeli chce się przygotować nocną owsiankę w taki sposób, by tuż po wyciągnięciu jej z lodówki od razu można było ją zajadać, już na tym etapie, po wymieszaniu podstawowych składników, należy dodać do niej sporą garść orzechów i owoców.

Reklama

Bardzo dobrze wkomponują się tutaj świeże truskawki i maliny, ale też i owoce mrożone oraz owoce suszone. Nocna owsianka polubi się również z orzechami, ziarnami, wiórkami kokosowymi albo arachidową pastą. Dodatki można wprowadzić do niej równie dobrze z samego rana, jeżeli nie wie się jeszcze, na co będzie się mieć ochotę następnego dnia.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama