Pańska skórka
Canva.com

Przepis na pańską skórkę. Domowa wersja jest lepsza od tej z jarmarków

Pańska skórka to słodki przysmak popularny szczególnie w Warszawie. Sprzedawana jest na odpustach i przycmentarnych straganach. Znano ją już przed wojną, a przepis na nią był tajny. Dziś tę słodką przekąskę możecie przyrządzić sami w domu, oto nasza prosta receptura.
Reklama

Pańską skórkę przeważnie sprzedaje w postaci białej, biało-różowej lub różowej kostki owiniętej w pergamin. Jest twarda, słodka i ma ciągnącą konsystencję, która może przypominać trochę rozpuszczalną gumę.

Pańska skórka – przepis

Składniki:

  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 białka jaj
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 dag cukru
  • opcjonalnie sok malinowy do barwienia

Sposób przygotowania

Pańska skórka
Canva.com

Ubijamy białka na sztywno w metalowej misce. Wodę łączymy z sokiem z cytryny, cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Jeśli chcemy otrzymać pańską skórkę w kolorze różowym, możemy dolać też 2-3 łyżki soku malinowego.

Reklama

Nad garnkiem z gotującą się wodą zawieszamy naczynie z pianą w taki sposób, aby nie dotykało lustra wody. Powstały syrop wylewamy na białka.

Wszystko ubijamy do momentu, aż masa zrobi się gęsta. Następnie miskę zdejmujemy znad pary i ubijamy masę, aż ostygnie. Natychmiast wykładamy ją na papier do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i pozostawiamy do zastygnięcia. Stwardniałą masę dzielimy na mniejsze części. Owijamy je kawałkami papieru do pieczenia, umieszczamy w słoju i przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama