Najlepszy przepis na sos śliwkowy do mięsa. Idealny do świątecznego obiadu
Do przeczytania w ok. 1 min.
Sos śliwkowy może być kapitalnym dodatkiem do duszonej wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, a nawet do wędlin i pasztetów. Praktycznie każdy gatunek mięsa rewelacyjnie komponuje się z jego intensywnym, słodkim smakiem.
Suszone śliwki są zdrowe i wyjątkowo smaczne. Zbawiennie wpływają na układ trawienny. Przyspieszają przemianę materii, a obecne w nich przeciwutleniacze spowalniają także procesy starzenia i chronią przed nowotworami. Smakują tak samo dobrze w połączeniu z owsianką, jogurtem albo same, jako niskokaloryczna przekąska.
Sos śliwkowy - przepis
Składniki:
- 250 ml śmietany do zup i sosów 18%
- 300 g suszonych śliwek
- pieprz, sól
- 2 goździki
Przygotowanie
Suszone śliwki przełóż do małego garnka i zalej wodą. Dodaj goździki, pieprz, sól i gotuj na małym płomieniu przez 20-25 minut. Następnie śmietanę rozrób w niewielkiej ilości wody ze śliwek i przelej do garnka. Sos dobrze wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku.