Przepis na pyszne ciasto z orzechami brazylijskimi – szybki deser
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na ciasto z orzechami – szybko i smacznie
Orzechy brazylijskie możesz wykorzystać w kuchni na wiele rozmaitych sposobów. Jednym z nich jest szybkie ciasto orzechowe, którego przygotowanie można śmiało zaklasyfikować do tych zaskakująco łatwych. To z kolei z dużym prawdopodobieństwem ucieszy wszystkich tych, którzy niekoniecznie odnajdują się w wypiekach oraz deserach.
Składniki na orzechową warstwę:
- 250 g orzechów brazylijskich
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki naturalnego miodu
- 70 g masła
Składniki na ciasto:
- 150 g masła
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na krem:
- 250 g masła
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez dodatku cukru
- 4 szklanki mleka (możesz zamienić na mleko z orzechów brazylijskich)
- pół szklanki cukru
Ciasto z orzechami brazylijskimi krok po kroku
Zanim orzechowy przekładaniec trafi na deserowy talerz, będziesz musiała zmierzyć się z trzema nieskomplikowanymi etapami.
Przygotowanie ciasta:
- Jajka roztrzep przy użyciu miksera. Mąkę przesiej przez sitko i połącz z sodą oczyszczoną
- Roztop masło na niewielkim ogniu, a następnie dodaj do niego miód i cukier. Poczekaj do całkowitego roztopienia składników i odstaw do ostygnięcia
- Zmieszaną z sodą mąkę wysyp na stolnicę i połącz ją z jajkami oraz posłodzonym masłem. Intensywnie wyrabiaj ciasto, a następnie podziel je na dwie kulki
Przygotowanie kremu:
- Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając cukier przed zalaniem rozpuszczonym budyniem. Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia
- Masło w temperaturze pokojowej wrzuć do miski z budyniem i wyrabiaj całość do uzyskania kremowej masy
Przygotowanie warstwy orzechowej:
- W garnku rozpuść masło. Dodaj miód oraz cukier i podgrzewaj na wolnym ogniu do chwili całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru
- Dodaj rozbite tłuczkiem orzechy brazylijskie i wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw do wystygnięcia
Pieczenie i składanie ciasta orzechowego
Na blaszkę (nie dłuższą niż 50 cm) wyłóż papier do pieczenia i rozłóż na nim jedną z kulek przygotowanego ciasta. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180° C (czas pieczenia 10-15 minut) i wyjmij razem z papierem.
Powtórz proces używając drugiej porcji ciasta, lecz tym razem po wypełnieniu nim blaszki rozłóż na wierzch orzechową warstwę.
Gdy warstwy ostygną czas przejść do ostatniego etapu, czyli składania orzechowca. Na dolnej warstwie rozłóż równomiernie budyniowy krem i przykryj ją plackiem pokrytym orzechami.
Smacznego!