Kawa z bitą śmietaną posypana tartą czekoladą, syropem czekoladowym. Obok zdjęcie syropu cukrowego.
Canva

Nie musisz chodzić do kawiarni. Ten dodatek sprawi, że przyrządzisz pyszną kawę w domu

Masz czasami ochotę napić się przepysznej kawy w domu? Wcale nie musisz iść do kawiarni, żeby wypić coś pysznego! Koniecznie wypróbuj te przepisy na kawy smakowe. Wystarczy tylko parę składników, a możesz cieszyć się obłędnym smakiem w domowym zaciszu.
Reklama

Wypróbuj kawy z syropem cukrowym

Syrop cukrowy możesz zarówno kupić, jak i przyrządzić samodzielnie. Tak naprawdę to zagotowana woda z cukrem, którą po przestudzeniu możesz dodawać do różnych dań.

Przepisy na kawy smakowe — kawa z bitą śmietaną i czekoladą

  • 0,25 szklanki czarnej kawy
  • 1 łyżka sosu czekoladowego
  • 1 łyżka syropu cukrowego
  • bita śmietana
  • starta gorzka czekolada

Przygotowanie

  1. Wlej do szklanki sos czekoladowy.
  2. Dolej syrop cukrowy.
  3. Wlej kawę.
  4. Udekoruj bitą śmietaną, a potem posyp gorzką czekoladą.

Mrożona kawa

  • 0,25 szklanki wystudzonej czarnej kawy
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki syropu cukrowego
  • 1 garść kostek lodu

Przygotowanie

  1. Wlej kawę, mleko i syrop do słoika lub shakera.
  2. Zamknij pojemnik. Potrząśnij nim.
  3. Wsyp kostki lodu do szklanki i wlej tam kawę.
Kawa z mlekiem i gałkami lodów śmietankowych. Obok rozsypane są ziarenka kawy.
Canva

Przepisy na kawy smakowe — kawa z lodami

  • 1 gałka lodów waniliowych lub śmietankowych
  • 0,25 szklanki czarnej kawy
  • 1 łyżka syropu cukrowego
  • 1 łyżka likieru jajecznego
  • 1 herbatnik

Przygotowanie

  1. Włóż lody do filiżanki.
  2. Polej je syropem cukrowym i likierem jajecznym.
  3. Wlej kawę.
  4. Pokrusz herbatnik i posyp nim kawę.

Kawa karmelowa

  • 0,25 czarnej kawy
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka syropu cukrowego
  • 2 łyżki syropu karmelowego
  • bita śmietana
  • 1 garść orzechów

Przygotowanie

  1. Spień mleko.
  2. Posiekaj orzechy
  3. Wlej 1 łyżkę syropu karmelowego i 1 łyżkę syropu cukrowego.
  4. Ostrożnie dodaj spienione mleko, a następnie delikatnie wlej kawę.
  5. Udekoruj napój bitą śmietaną i posiekanymi orzechami.
Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama