canva.com
Zupa Pho - tylko rodowici Wietnamczycy wiedzą o tym składniku
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupa Pho to danie, którego głównym składnikiem jest bulion mięsny, gotowany przez długi czas wraz z aromatycznymi przyprawami i ziołami, takimi jak cynamon, kardamon, kolendra, gałka muszkatołowa i anyż gwiaździsty. Do zupy dodaje się również makaron ryżowy, mięso (najczęściej wołowe lub drobiowe), warzywa, a także świeże zioła i limonkę. Wszystko to składa się na wyjątkowy smak i aromat tej zupy.
Reklama
Składniki:
- 1 kg wołowiny lub drobiu
- 3 litry wody
- 1 duża cebula
- 5 plasterków imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki cukru palmowego lub brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
- 1 łyżeczka kardamonu w ziarnach
- 2 laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 500 g makaronu ryżowego
- 1 papryka chili
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek mięty
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 limonka
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, a następnie pokrój w cienkie plastry.
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Imbir pokrój na plasterki.
- W garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę, czosnek i imbir. Smaż na złoty kolor.
- Dodaj mięso i smaż na dużym ogniu przez kilka minut, aż mięso zrobi się brązowe.
- Dodaj wodę, sos rybny, cukier, sos sojowy, sól oraz wszystkie przyprawy (kolendrę, kardamon, cynamon i anyż).
- Gotuj bulion na wolnym ogniu przez co najmniej 2 godziny, od czasu do czasu odkładając szumowiny z wierzchu.
- W międzyczasie przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę chili.
- Do gotującej się zupy dodaj podsmażoną paprykę oraz ugotowany makaron.
- Zioła (kolendrę, miętę i szczypiorek) umyj i posiekaj drobno.
- Pod koniec gotowania zupy dodaj do niej posiekane zioła.
- Podawaj zupę Pho w głębokich miseczkach, dekorując ją świeżymi ziołami .
canva.com
Sekret smaku?
Świeża limonka dodając kwaskowatości podkręca smak zupy i jest jej niezbędnym składnikiem.Reklama
Zobacz także
Jak Podawać Zupę Pho?
Zupa Pho najlepiej smakuje na ciepło, tuż po ugotowaniu. Podawać ją można w głębokich miseczkach, udekorowaną świeżymi ziołami. Do zupy Pho często podaje się sos sriracha lub sos rybny, które dodają jej ostrości i głębi smaku.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl