Puszyste, różowe pancakes na Dzień Dziecka. Truskawkowy obłęd!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Truskawkowe szaleństwo
Truskawkowe placuszki w stylu amerykańskich pancakes z bitą śmietaną, świeżymi owocami i miodem potrafią zawrócić w głowie. To jedna z naszych ulubionych propozycji na pożywne śniadanie na słodko. Dziś przygotujemy intensywnie różowe naleśniki dla naszych milusińskich na Dzień Dziecka.
Do przygotowania pysznego podwieczorku potrzebujmy zdrowych składników:
- 600 g świeżych lub rozmrożonych truskawek
- 300 ml mleka, można użyć także mleka bez cukru, tj. roślinnego
- 300 g mąki jaglanej lub bezglutenowej
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki miodu
- czekolada w płynie lub czekolada gorzka do rozpuszczenia
Dodatkowo potrzebujemy:
- miód do polania placuszków
- orzechy, najlepiej posiekane
- migdały
- dżem lub konfiturę truskawkową
- masło orzechowe
- kilka świeżych, dorodnych truskawek
Jak zrobić idealnie puszyste pancakes z truskawkami?
Jeśli mamy zamrożone truskawki, to ważne, aby wcześniej je odpowiednio rozmrozić. Ziarenka siemienia lnianego zalewamy wrzątkiem.
W blenderze miksujemy mleko, siemię, olej oraz miód. Dodajemy truskawki i wsypujemy mąkę. Całość miksujemy na jednolitą, gładką masę.
Ciasto wykładamy na rozgrzaną i suchą patelnię po łyżce. Smażymy przez kilka minut z każdej strony. Propozycja podania: układamy naleśniki w stosik i przekładamy dżemem oraz masłem orzechowym. Polewamy miodem, posypujemy truskawkami i dodajemy bitą śmietankę.