Pyszna tarta z grzybami - prosty przepis, który zrobi na Tobie wrażenie
Do przeczytania w ok. 3 min.
Przygotowanie ciasta kruchego
Składniki ciasta kruchego- 250 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki krupczatki (lub migdałowej)
- 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g zimnego masła
- większa szczypta soli
- 1 żółtko
- Przesiewamy mąkę pszenną i krupczatkę, dodajemy proszek do pieczenia, zimne masło, sól oraz żółtko.
- Siekamy nożem, aż masło połączy się z mąką w formie grudek.
- Roztrzepać jajko z wodą, dodać do ciasta. Wymieszać nożem i czubkami palców zagnieść szybko ciasto, formując kulę.
- Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut.
Warianty ciasta - gotowe ciasto francuskie
Jeżeli nie masz czasu na przygotowanie własnego ciasta kruchego, możesz użyć gotowego ciasta francuskiego. Dostępne jest w większości sklepów spożywczych.
Przygotowanie farszu grzybowego
Do przygotowania tarty z grzybami możesz użyć zarówno świeżych, jak i suszonych grzybów leśnych. Wybierz takie, które najbardziej lubisz, np. pieczarki, prawdziwki, maślaki czy podgrzybki.
Suszony czy świeży - który wybrać?
Świeże grzyby nadają się do tarty równie dobrze, jak suszone. Suszone grzyby mają intensywniejszy smak, ale wymagają wcześniejszego namoczenia.
Przygotowanie i podsmażanie grzybów
- Oczyść i umyj grzyby, pokrój je na kawałki.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojoną cebulę.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, listki laurowe, ziele angielskie oraz drobno posiekaną szynkę lub boczek. Smażyć przez ok. 4 minuty, co chwilę mieszając.
- Dodać grzyby i mieszając smażyć przez ok. 5 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz natką pietruszki.
Dodatki smakowe do farszu
Do farszu grzybowego możesz dodać także inne składniki, takie jak ser żółty, mascarpone czy śmietanę 18%. To zdecydowanie wzbogaci smak Twojej tarty!
Czas na połączenie wszystkiego w całość i pieczemy!
Oto czego potrzebujemy:
- ciasto kruche (przygotowane według powyższego przepisu lub gotowe ciasto francuskie)
- farsz grzybowy (przygotowany według powyższego przepisu)
- 3 jajka
- 250 g creme fraiche (lub kwaśnej śmietany 18%)
- 100 g sera Cheddar, startego na tarce (lub innego sera żół tego)
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie natka pietruszki, posiekana
Przygotowanie tarty:
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość ok. 3 mm. Wyłóż nim formę do tarty (o średnicy 26-28 cm), dociskając brzegi. Włóż formę z ciastem na 15 minut do zamrażalnika.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyjmij formę z zamrażalnika i nakłuj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika na 15 minut, aby podpiec spód.
- Wyrośnij spód tarty przygotowanym farszem grzybowym. W oddzielnej misce wymieszaj jajka, creme fraiche i starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Wylej mieszankę na farsz grzybowy.
- Piec tartę przez 30-35 minut, aż masa jajeczna zetnie się, a wierzch będzie złocisty. Odstudź przed podaniem.
Podawanie tarty z grzybami
Tartę z grzybami możesz podać jako samodzielne danie główne lub przekąskę na przyjęciu dla znajomych. Świetnie smakuje z dodatkiem barszczyku czy zimną sałatką.
Tarta z grzybami, którą pokochasz
Tarta z grzybami to smaczne i sycące danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Przygotowanie tarty może być nieco czasochłonne, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wysiłek. Jeśli masz ochotę na coś wyjątkowego, nie krępuj się i zrób tę pyszną tartę z grzybami!