Pyszne danie na ciepło na Sylwestra. Zrób tacos z tym farszem!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- 200-225 g wołowiny zrazowej lub antrykotu,
- 1 średnia marchew, 1 średnia cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 3 łyżki oliwy,
- 205 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 1 średni liść laurowy,
- 500 g pomidorów,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 2 średnie ząbki czosnku,
- sól,
- mielony pieprz czarny,
- mielona słodka papryka do smaku,
- 1 zielona papryczka chili,
- 1 łyżka posiekanej kolendry.
Jak zrobić pyszny farsz?
Przygotowanie - wołowinę pokrójmy w średnią kostkę. Marchew i cebulę obierzmy, pokrójmy w kostkę. Z papryki czerwonej usuńmy gniazdo nasienne, miąższ pokrójmy w kostkę. Mięso z warzywami oprószmy cynamonem, zamieszajmy. W garnku rozgrzejmy oliwę. Włóżmy mięso z warzywami, smażmy, od czasu do czasu mieszając, aż mocno się zrumienią. Wlejmy czerwone wino, dodajmy liść laurowy.
Zmniejszmy płomień, przykryjmy i duśmy co najmniej 65 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Pomidory sparzmy, obierzmy ze skórki. Pokrójmy w małą kostkę, dodajmy do garnka z mięsem.
Czerwoną fasolę osączmy, przełóżmy do wołowiny z warzywami. Czosnek bardzo drobno posiekajmy, dodajmy do garnka. Duśmy 12 minut. Doprawmy solą, pieprzem i mieloną papryką do smaku. Danie podawajmy udekorowane posiekaną zieloną papryczką oraz kolendrą. Doskonałym dodatkiem do potrawki jest ugotowany ryż albo ziemniaki. Możemy także takim farszem nadziać tortillę lub tacos.