Sałatka Caprese - przepis na przystawkę w stylu włoskim

Sałatka Caprese - przepis na przystawkę w stylu włoskim

Przejdź do galerii zdjęć
Sałatka Caprese to jeden z najpopularniejszych włoskich przysmaków. Idealnie sprawdza się w roli przystawki, może także stanowić pełnowymiarowe danie, zwłaszcza w połączeniu ze świeżym, chrupiącym pieczywem. To zdrowa i lekka propozycja potrawy, której przyrządzenie zajmuje dosłownie chwilę!
Reklama
Klasyczna sałatka Caprese to oryginalne włoskie połączenie smaków kilku produktów. Zgodnie z indywidualnymi upodobaniami, możemy uzupełnić ją innymi składnikami, które wydają nam się spójne z koncepcją potrawy. Podstawowy przepis na Caprese wygląda następująco: Składniki: 2 pomidory 1 kula sera mozzarella z zalewy kilkanaście świeżych liści bazylii szczypta suszonego oregano oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól pieprz Przygotowanie: Pomidory pokrój w plasterki. Ser mozzarella wyciągnij z zalewy, odsącz i również podziel na nożem na plastry. Produkty ułóż na przemian na dużym półmisku. Na każdym plastrze sera umieść świeży listek bazylii. Dopraw sałatkę świeżo zmielonym pieprzem i solą, całość polej dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Pomidory posyp delikatnie suszonym oregano. Na koniec wykorzystaj gęsty ocet balsamiczny, którym możesz nie tylko przyprawić sałatę, ale i ozdobić brzegi talerza. Zobacz też: Bruschetta z pomidorami i bazylią: przepis na tradycyjną włoską przystawkę
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: caprese
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama