Muffinki dyniowe
Canva.com

Pyszne muffinki z dyni. Dodaj serek mascarpone na wierzch i gotowe!

Kochamy słodkości. W tym roku stawiamy na dyniowe desery. Zaczniemy od pysznych muffinek z dynia i mascarpone, które zawsze robimy w towarzystwie rozgrzewającej, cytrynowej herbaty.
Reklama

Składniki na pyszne muffinki

Muffinki dyniowe
Canva.com

Dynia jest popularnym jesiennym jedzeniem, ale czy jest zdrowa? Dynia to owoc bogaty w witaminę A, beta-karoten i przeciwutleniacze. Te składniki odżywcze są niezbędne dla zdrowia oczu, zdrowia serca, zdrowia układu odpornościowego i ogólnego stanu zdrowia. Jest również niskokaloryczny, co czyni go zdrową przekąską.

Reklama

Do przygotowania muffinek potrzebujemy:

  • 1¾ szklanki mąki
  • szklanka białego cukru do wypieków
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1½ łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 jajka
  • ok. 300 g puree z dyni
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego
  • małe opakowanie serka mascarpone

Jak zrobić muffinki dyniowe?

Muffinki dyniowe
Canva.com

Babeczki dyniowe to klasyczna jesienna uczta, która jest łatwa do wykonania. Istnieje kilka różnych sposobów ich wykonania, ale najczęstsze jest użycie puszki purée z dyni, a następnie dodanie przypraw, takich jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i goździki. Następnie trzeba wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Teraz nadszedł czas, aby dodać jajka i mleko. Mieszaj składniki razem, aż masa będzie gładka. Na koniec wlej ciasto do natłuszczonej foremki muffinki i piecz przez 20-25 minut lub do momentu, aż wierzchołki babeczek będą złotobrązowe.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama