Pyszne muffinki z dyni. Dodaj serek mascarpone na wierzch i gotowe!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pyszne muffinki
Dynia jest popularnym jesiennym jedzeniem, ale czy jest zdrowa? Dynia to owoc bogaty w witaminę A, beta-karoten i przeciwutleniacze. Te składniki odżywcze są niezbędne dla zdrowia oczu, zdrowia serca, zdrowia układu odpornościowego i ogólnego stanu zdrowia. Jest również niskokaloryczny, co czyni go zdrową przekąską.
Do przygotowania muffinek potrzebujemy:
- 1¾ szklanki mąki
- szklanka białego cukru do wypieków
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki soli
- 1½ łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 jajka
- ok. 300 g puree z dyni
- ½ szklanki oleju słonecznikowego
- małe opakowanie serka mascarpone
Jak zrobić muffinki dyniowe?
Babeczki dyniowe to klasyczna jesienna uczta, która jest łatwa do wykonania. Istnieje kilka różnych sposobów ich wykonania, ale najczęstsze jest użycie puszki purée z dyni, a następnie dodanie przypraw, takich jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i goździki. Następnie trzeba wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Teraz nadszedł czas, aby dodać jajka i mleko. Mieszaj składniki razem, aż masa będzie gładka. Na koniec wlej ciasto do natłuszczonej foremki muffinki i piecz przez 20-25 minut lub do momentu, aż wierzchołki babeczek będą złotobrązowe.