Rurki z kremem jajecznym na Wielkanoc. Pyszna przekąska na świątecznym stole
Do przeczytania w ok. 2 min.
Gdy byliśmy dziećmi, to nasze babcie na święta zawsze przygotowywały chrupiące rurki z waniliowym albo czekoladowym kremem. Wyjątkowego smaku dodawały cynamon i laska wanilii. To idealna przekąska do kawy lub herbaty. Postanowiliśmy, że w tym roku na naszym wielkanocnym stole pojawią się przekąski na słodko i na słono dla gości.
Tym razem słodki smak zapewnią puszyste rurki z kremem jajecznym z przepisu babci, a słony - przekąski z ciasta francuskiego z pieczarkami.
Na naszej stronie znajdziecie wiele pysznych przepisów na przekąski z pieczarkami w roli głównej.
Składniki potrzebne do przygotowania rurek z kremem
Do przygotowania 40 chrupiących rurek z kremem potrzebujemy:
- 400 g maki pszennej
- 210 g śmietany (najlepiej 18%)
- 210 g masła
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- 10 g cukru wanilinowego
Kruche wnętrze wypełnimy kremem jajecznym, który polecają nasze babcie. Do przygotowania aksamitnego i słodkiego kremu potrzebujemy:
- 4 żółtka
- 1 łyżka cukru
- pół laski wanilii
- pół laski cynamonu
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g czekolady białej
- 4 morele (najlepiej suszone)
- 2 łyżki orzeszków laskowych
Jak zrobić słodką przekąskę na Wielkanoc?
Na początku przesiewamy mąkę z solą. Kroimy w kostkę masło i dodajemy je do mąki wraz ze śmietaną. Ciasto na rurki wyrabiamy, dopóki nie będzie w pełni gładkie i chłodzimy w lodówce przez godzinę pod folią spożywczą. Po tym czasie część ciasta wałkujemy i kroimy paski o szerokości 1,5 cm i długości 20 cm.
Paski ciasta zawijamy na specjalne metalowe formy do rurek i każdą rurkę obtaczamy w cukrze. Rurki pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 15-20 stopni Celsjusza.
Czas przygotować krem jajeczny. Najpierw ucieramy żółtka z cukrem oraz wanilią przez 2-3 minuty. Do tego dodajemy mąkę. W garnuszku zagotowujemy mleko z cynamonem.
Mleko z dodatkiem cynamonu wlewamy do żółtek i intensywnie mieszamy. Całą masę przelewamy do garnka i podgrzewamy. Do kremu jajecznego dodajemy czekoladę białą i mieszamy, aż będzie aksamitny i gładki bez grudek. Pyszne, chrupiące rurki z kremem możemy udekorować bitą śmietaną, orzechami i pokrojonymi owocami.