Zdjęcie ilustracyjne Pixabay
Sałatka z makrelą i pieczonymi batatami. Efektowny przepis, gdy wpadną goście wieczorem
Do przeczytania w ok. 1 min.
Sałatka z wędzoną makrelą i pieczonymi batatami to potrawa, która nie tylko pysznie smakuje, ale też efektownie prezentuje się na talerzu. Może okazać się hitem wielu spotkań w gronie przyjaciół, tym bardziej że idealnie współgra z wytrawnymi winami. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 duże porcje.
Reklama
Składniki
- 2 wędzone makrele średniej wielkości
- 4 bataty
- 100 g rukoli
- Pół szklanki zielonych oliwek
- 3 łyżeczki musztardy Dijon
- Pół cytryny
- Oliwa z oliwek
- Jedna łyżeczka wędzonej papryki w proszku
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, a w międzyczasie obierz bataty i pokrój je w cienkie plasterki.
- Bataty przełóż do miski, skrop oliwą, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj dłońmi tak, aby wszystkie pokryły się przyprawami. Pieczemy je przez 30 minut.
- Włóż rukolę do miski, dodaj nieco oliwy i wymieszaj całość, a później rozłóż rukolę na talerzach. Na górze ułóż bataty oraz kawałki dokładnie obranej z ości makreli.
- Wymieszaj dokładnie musztardę, sok z cytryny oraz oliwę. Wymieszaj sos bardzo dokładnie aż nabierze jednolitej konsystencji. Polej sosem przygotowane porcje sałatki, a górę przyprósz świeżo mielonym pieprzem.
- Tak przygotowana sałatka może być samodzielnym posiłkiem, ponieważ jest bardzo sycąca.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Tabbouleh - zdrowa, smaczna i łatwa sałatka, którą pokochasz
Tabbouleh to orzeźwiająca sałatka, której historia zaczęła się w Libanie, a z czasem stała się rozpoznawalna na całym Bliskim Wschodzie i w Europie. Nazwa tabbouleh wywodzi się z języka arabskiego i ma związek ze słowem „taabil”, które oznacza coś przyprawionego. Potrawa ta znana jest jeszcze od czasów starożytnych, chociaż dzisiejszy przepis na tabbouleh uległ sporym modyfikacjom.
Sałatka z burratą - odkryj tajemnice włoskiej kuchni
Jeśli szukasz pomysłu na lekkie, orzeźwiające i pełne smaku danie, to sałatka z burratą będzie idealnym wyborem. Ta włoska przekąska, składająca się z kremowego sera burrata, świeżych pomidorków koktajlowych, aromatycznego oregano i oliwy extra virgin, z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule znajdziesz przepis na sałatkę z burratą, jak ją podawać oraz kilka porad, które pomogą Ci w przygotowaniu tego wyjątkowego dania.
Sałatka z sałaty lodowej - prosta i pyszna
Sałatka z sałaty lodowej to idealne danie na letnie dni. Świeża, chrupiąca sałata lodowa w połączeniu z innymi smakowymi składnikami tworzy doskonałą surówkę, która idealnie komponuje się z różnymi rodzajami obiadów. W tym artykule podzielimy się przepisem na sałatkę z sałaty lodowej, podpowiemy jak ją podawać oraz udzielimy kilku praktycznych porad.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl