Sałatka z pieczonych buraków i orzechów włoskich — porcja zdrowia na talerzu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Buraki — niedocenione warzywo, które wkracza na salony
Buraki w naszej tradycji kulinarnej obecne są od stuleci, ale wciąż są mało popularne. Zwykle skupiamy się na barszczu, chłodniku, wielkanocnej ćwikle, buraczkach na ciepło i buraczkach w occie, a przecież to popularne warzywo możemy wykorzystać na wiele innych sposobów. Dopiero w ostatnich latach pojawiło się sporo przepisów z burakami w roli głównej, które szczególnie popularne są wśród wegan i wegetarian — burgery z buraków to jedno z flagowych dań kuchni roślinnej.
Aby oswoić nas z burakami, proponujemy pyszną, zdrową i niezwykle prostą sałatkę z pieczonych buraków z dodatkiem orzechów włoskich i lekkim winegretem. To połączenie jest naprawdę świetne i sałatka smakuje wybornie.
Sałatka z pieczonych buraków i orzechów włoskich — składniki
2 średnie buraki
1 czerwona cebula
1 jabłko
½ szklanki orzechów włoskich
2 gałązki świeżej mięty
kilka młodych liści buraka (botwinki)
sól i pieprz
Winegret cytrynowy
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
1 łyżeczka płynnego miodu
½ łyżeczki czarnego pieprzu
½ łyżeczki soli
Przygotowanie sałatki z pieczonych buraków
Buraki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą i suszymy. Następnie każdego z osobna owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 30 minut (do miękkości). Im większe buraki, tym wymagają dłuższego pieczenia.
Orzechy grubo siekamy i prażymy na suchej patelni.
Upieczone buraki studzimy i kroimy w cienkie plasterki lub w kostkę — według uznania. Podobnie kroimy jabłko. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Wszystkie składniki mieszamy.
Przygotowujemy sos winegret. Składniki umieszczamy w słoiczku. Zakręcamy go i intensywnie potrząsamy, aż wytworzy się emulsja.
Warzywa układamy na talerzu, posypujemy prażonymi orzechami. Dodajemy listki mięty oraz liście buraków. Wszystko polewamy sosem winegret. Sałatkę podajemy schłodzoną.
Sałatka z buraków to świetna propozycja na lekką przekąskę. Doskonale sprawdzi się w upalne dni podana z białym pieczywem. Życzymy smacznego!