Tradycyjny polski chłodnik litewski z buraczków i kefiru
Canva.com

Chłodnik z młodych buraczków — lekka zupa z wiosennych warzyw

Chłodnik z buraczków lub botwinki to letnia zupa na zimno, przygotowywana z dodatkiem kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka. W kuchni polskiej znana jest od wielu dekad. Taki chłodnik to najlepsze smaki wiosny połączone w jednej zupie — buraczki, świeży ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek i czosnek. Smak podkręca kwaskowaty kefir. Wypróbuj nasz przepis na tradycyjny chłodnik z botwinką.
Reklama

Chłodnik z młodych buraczków, czyli chłodnik litewski

Wielu z nas zna ten chłodnik jako chłodnik litewski. Prawdopodobnie historia tej potrawy sięga czasów, kiedy Wielkie Księstwo Litewskie było częścią Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Przenikanie się tradycji kulinarnych to proces, który naturalnie zachodzi między różnymi kulturami, dlatego chłodnik z buraczków na dobre zakorzenił się w polskiej tradycji kulinarnej. Obecnie najczęściej podajemy go z jajkami na twardo, ale jeszcze przed II wojną światową obowiązkowymi dodatkami do zupy było zimne pieczyste z drobiu lub cielęciny i szyjki rakowe. Oto klasyczny przepis na polski chłodnik litewski.

Składniki na chłodnik z buraczków

  • 1 pęczek młodych buraczków z liśćmi i łodygami (botwinki)

  • 1  pęczek szczypiorku

  • ½ pęczku młodego koperku

  • 1 pęczek rzodkiewki

  • 1 zielony ogórek

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka octu winnego

  • 500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru

  • 2 jajka gotowane na twardo

  • Sól, pieprz i cukier do smaku

Chłodnik litewski - potrzebne składniki: młode buraczki i jogurt
Canva.com

Jak przygotować wiosenny chłodnik?

  1. Buraczki myjemy i odcinamy liście (możemy wykorzystać je do wiosennej sałatki). Buraczki razem z łodygami wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z octem winnym i gotujemy ok. 10 minut. 

  2. Ugotowane buraczki z łodygami odcedzamy, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Warto zastawić trochę wody z gotowania buraczków.

  3. Rzodkiewki myjemy, odcinamy liście (możemy przygotować z nich pesto) i kroimy w kosteczkę lub trzemy na tarce od dużych oczkach.

  4. Podobnie postępujemy z ogórkiem. Jeżeli ogórek ma cienką skórkę, kroimy go w całości. Jeżeli skórka jest gruba, najpierw ogórka obieramy. 

  5. W naczyniu mieszamy pokrojone warzywa i dodajemy do nich posiekany koperek i szczypiorek. Wszystko zalewamy jogurtem naturalnym lub kefirem.

  6. Zupę doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Jeżeli chłodnik jest zbyt gęsty, możemy rozrzedzić go wodą, która pozostała z gotowania buraczków. Możemy również dolać trochę mleka lub wody źródlanej. Gotowy chłodnik możemy podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, ale także z zimnym mięsem drobiowym lub cielęciną. Tradycyjne, przedwojenne przepisy na chłodnik zalecały podawanie tej eleganckiej zupy z szyjkami rakowymi.

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama