Sałatka z tuńczykiem i makaronem — jakie to dobre!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatka z tuńczykiem i makaronem — prawdziwe zero waste
Taką sałatkę można przygotować zarówno zgodnie z przepisem, jak i po prostu dodając to, co uda znaleźć się w lodówce. Nie trzeba też specjalnie gotować makaronu — można poczekać, aż zostanie go trochę z poprzedniego dnia i wtedy przygotować sałatkę.
Tuńczyk — zadbaj o ryby w diecie!
Sałatka z tuńczykiem to idealne danie do przyrządzenia, dla osób, które zapominają o jedzeniu ryb. Tuńczyk w puszce (taki będzie najłatwiejszy w przygotowaniu — wystarczy otworzyć konserwę i go odcedzić) jest genialną opcją!
Sałatka z tuńczykiem i makaronem — potrzebne składniki
Tak naprawdę każdy makaron będzie dobry, chociaż najczęściej używa się tutaj świderek. Tuńczyk powinien być z puszki, może być zarówno w sosie własnym, jak i w oleju.
Oliwę z oliwek może zastąpić majonezem — sałatka będzie wtedy jeszcze smaczniejsza, jednak nie będzie się zbyt pięknie prezentować.
- 0,25 paczki makaronu
- 1 puszka z tuńczyka
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 1 garść zielonych oliwek
- 1 garść rukoli
- kawałek papryki
- 0,5 ogórka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- biały pieprz
Przepis na sałatkę
Puszkę z tuńczykiem należy otworzyć i odcedzić rybę. Jeśli makaron nie został ugotowany poprzedniego dnia, trzeba się tym teraz zająć, a następnie go ostudzić.
Pomidorki, paprykę, ogórka i rukolę powinno się umyć. Paprykę trzeba pokroić w kostkę, ogórka w cienkie plasterki (nie trzeba go obierać) a pomidorki na połówki.
Makaron i tuńczyka trzeba ułożyć na talerzu, dodać warzywa (w tym oliwki) oraz rukolę.
Całość polać, oprószyć solą, białym pieprzem i polać oliwą z oliwek. Gotowe!
Sałatka z tuńczykiem i makaronem — jak ją podawać?
Dobrze ją nieco schłodzić przed podaniem. Całkiem nieźle smakuje z dodatkiem pieczywa, nie jest ono jednak konieczne.
To danie będzie idealne na kolację!