Canva.com
Schab pieczony w szampanie. Rarytas, któremu się nie oprzesz [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 1 min.
Schab pieczony w szampanie to pomysł na wykwintne danie, które znakomicie sprawdzi się jako kolacja na specjalną okazję, na przykład na noc sylwestrową. Delikatne mięso zachwyca aromatem i pięknie się prezentuje. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4-5 porcji.
Reklama
Składniki:
- 1kg schabu bez kości
- Pół szklanki suszonych śliwek
- ¼ szklanki rodzynek
- 9 ząbków czosnku
- 200ml szampana
- 3 łyżki czerwonego wina wytrawnego
- 2 łyżki curry
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka wędzonej papryki
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Schab dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i za pomocą ostrego noża wytnij w nim otwór na wylot w poziomie.
- Natrzyj mięso przyprawami, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 2 godziny.
- W międzyczasie rozpuść w rondelki 2 łyżki masła, dodaj śliwki w całości, rodzynki, wino, 4 pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz odrobinę wędzonej papryki i curry. Duś całość aż rodzynki i śliwki napęcznieją od wina.
- Wystudź śliwki i rodzynki, a następnie nafaszeruj nimi mięso, wkładając je do kieszonki na całej długości.
- Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym, zalej szampanem, a na górze ułóż plasterki czosnku. Na górze ułóż 2 łyżki masła, a całość piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz mięso jeszcze przez godzinę.
- Co jakiś czas podlewaj mięso powstałym sosem. Serwuj na gorąco po pokrojeniu mięsa w plastry.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Stek ze schabu. Dodaj te zioła, smak będzie spektakularny
Przygotowanie soczystego steku ze schabu to sztuka, która wymaga odpowiednich składników i umiejętności. Jednym z kluczowych elementów jest odpowiedni wybór ziół, które nadadzą mięsu wyjątkowy smak. Dziś podzielimy się z Wami naszym sprawdzonym przepisem na stek ze schabu z dodatkiem aromatycznych ziół.
Schabowy na cały talerz. Sekret pysznych kotletów mojej babci
Każda kuchnia ma swoje tradycyjne przysmaki, które przenoszą nas w czasie do rodzinnych chwil i wspomnień. Jednym z takich nieodłącznych dań jest schabowy – kotlet panierowany, który króluje na polskich stołach od pokoleń. Ale co sprawia, że schabowy mojej babci smakuje tak wyjątkowo? Sprawdźmy!
Obłędny schab gotowany z przepisu babci Ireny. Do ziemniaków i na kanapki
Wspomnienia smaku z dzieciństwa często kojarzą się z aromatem domowych potraw przyrządzanych według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jednym z takich smaków jest niezapomniany schab gotowany z przepisu babci Ireny. Ta tradycyjna potrawa nie tylko wnosi ciepłe wspomnienia, ale także zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl