Śledzie pod apetyczną kruszonką z żółtka - idealna przystawka na Wielkanoc
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wielkanoc to doskonały czas, by przygotować pyszne, śledziowe przystawki dla gości. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na śledzie z żurawiną, pastę z wędzonego śledzia, sałatkę śledziową, czy tatar ze śledzia. Są jednak takie receptury, które nigdy nie stracą swojej popularności. Przepis babci na śledzie w śmietanie od lat robi furorę.
Dlaczego warto jeść śledzie?
Śledzie bez względu na to w jaki sposób będą podane na talerzu zawsze są źródłem wielu wartości odżywczych. Chociaż śledzie należą do tłustych ryb, to tak naprawdę nie mają wiele kalorii. Warto wiedzieć, że są bogate w zdrowe tłuszcze wielonienasycone, które mają wyjątkowo dobry wpływ na nasz organizm. Ryby są także pełne kwasów omega-3 oraz witaminy A, witaminy D i witaminy E.
Śledzie pod kruszonką na Wielkanoc
Skoro już wiemy, że śledzie mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, to może warto poznać nowy przepis na aromatyczne śledzie w delikatnym sosie chrzanowym pod kruszonką. To ciekawe połączenie jest wprost idealne na wielkanocne biesiadowanie. Wszystko to, czego potrzebujemy do stworzenia pożywnej sałatki prawdopodobnie będziemy mieli w lodówce - to typowe zakupy na Wielkanoc.
Aby stworzyć pyszną sałatkę wielkanocną ze śledzi przygotujmy:
- 500 g śledzi a'la matias
- 1 małą cebulka
- 1 łyżka startego chrzanu
- 1 łyżka ulubionego majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (najważniejsze, aby był bez cukru)
- 1 jajko (ugotowane na twardo)
- pół jabłka (raczej kwaśnego)
- koperek
- szczypta pieprzu do smaku
Jak przygotować śledzie pod kruszonką?
Ten niezwykle prosty przepis pozwoli Ci przygotować pyszne śledzie w całkiem nowej odsłonie. Wiele razy już korzystałam z tej receptury i przyznam, że moi goście byli wprost zachwyceni. Na początku kroimy śledzie - najlepiej ukośnie, na duże kawałki. Do śledzi dodajmy posiekaną cebulkę w kostkę oraz winne jabłko, świeży, zielony koperek oraz posiekane białko jajka.
Wszystko posypujemy pieprzem i mieszamy z chrzanem oraz majonezem i pysznym, naturalnym jogurtem. Całość posypujemy żółtkiem. To ważne, aby te wszystkie smaki i aromaty dobrze się przegryzły, dlatego odstawmy śledzie do lodówki na minimum 4 godziny.